Upload jouw foto's
Zo maak je ook 's avonds en 's nachts fraaie landschapsfoto's

19 juni 2019, 08:11

Landschapsfotografie is een erg populair genre onder fotografen, maar wordt vooral overdag uitgeoefend. Hetzelfde landschap ziet er in de avond en nacht totaal verschillend uit, waardoor je ook in de late uurtjes bijzondere landschapsfoto's kunt maken. Waar moet je op letten?

Een landschapsfotograaf weet natuurlijk dat het licht ongeveer het belangrijkste ingrediënt is van een goede landschapsfoto. Een saai landschap in het juiste licht kan toch ontzettend mooi zijn en een prachtig landschap in saai licht kan aan de andere kant weer ontzettend tegenvallen. Kortom: licht kan een landschapsfoto maken of breken. Dat betekent dat veel landschapsfotografen heel vroeg of juist laat op de dag aan de slag gaan, omdat dan het meest interessante licht tevoorschijn komt. Denk aan het blauwe en aan het gouden uur. Dat levert prachtige plaatjes op, maar denk er ook eens aan om juist in écht in de avond of nacht op pad te gaan. Een landschap krijgt daardoor een heel andere dimensie. Een landschap kan er 's nachts helemaal anders uitzien. Contouren verdwijnen of duiken ergens anders op, lichtjes van steden of wegen zorgen voor een compleet ander lijnenspel.

Technisch

Natuurlijk is er (veel) minder licht aanwezig in de avond of nacht, waardoor je technisch minder gemakkelijk een goede foto kunt maken. Zorg daarom voor een statief, zodat je ondanks het gebrek aan licht toch scherpe en cleane foto's kunt maken. Zo kun je een lange sluitertijd gebruiken zonder verlies van scherpte en detail. Dit is ook handig omdat je bij landschapsfotografie graag met een klein diafragma werkt, bijvoorbeeld f/7.1 of f/8. Zo wordt een groot gedeelte of zelfs je hele scene scherp, iets waar veel landschapsfotografen naar op zoek zijn. Een klein diafragma betekent dat er weinig licht op de sensor valt en gecombineerd met het feit dat er 's avonds of 's nachts al erg weinig licht is kun je niet om een lange sluitertijd heen. Het is compleet afhankelijk van de situatie hoe lang die moet zijn, maar het kan best zijn dat je uiteindelijk met een sluitertijd van enkele seconden of zelfs langer moet gaan werken om genoeg licht 'te vangen'. Met een goed statief is dat gelukkig geen enkel probleem. Een extra voordeel: doordat je een statief gebruikt is er geen reden om je ISO-waarde onnodig op te krikken. Kies dus een zo laag mogelijke ISO-waarde, dan blijft je beeld het beste verschoond van hinderlijke ruis.

Renesutter

Beeldelementen

Landschapsfotografie in de avond of nacht vereist een andere blik, want doordat veel beeldelementen wegvallen in het donker blijven juist de 'grote lijnen' en contouren over in je beeld. Sta je op een berg en kijk je naar beneden het dal in, dan zul je zien dat waar je overdag leuke dorpjes, bossen en misschien wel een rivier ziet liggen, je daar 's nachts misschien alleen wat lichtjes en bergcontouren van terugziet. Dat is helemaal niet erg, maar je beelden worden er wat abstracter en 'eenvoudiger' van. Let dus op de elementen die nog wel aanwezig zijn in je beeld. Lichtjes, lijnen, vormen en kleuren. Denk ook aan de lucht, want met een langere sluitertijd kun je in de nacht heel mooie vormen, silhouetten, kleuren en structuren in de lucht tevoorschijn toveren. Kijk dus met andere ogen. Op die manier maak je ook in de avond of nacht onderscheidende landschapsfoto's.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn