Upload jouw foto's
Overstappen naar een systeemcamera, of toch niet? - Simpel uitgelegd

22 juni 2019, 10:00

Je hebt deze vraag vast al eens gekregen, of je hebt er zelf over nagedacht: wordt het tijd om over te stappen op een systeemcamera? We zetten de voor- en nadelen van zo'n spiegelloze camera voor je op een rijtje.

Als je tot nu toe altijd met een digitale spiegelreflexcamera hebt gefotografeerd, dan heb je jezelf vast weleens afgevraagd of dat je volgende camera ook weer een dslr wordt, of juist een camera zonder opklappende spiegel: een systeemcamera. Dit is een heel begrijpelijke vraag, want systeemcamera's zijn al jaren in opkomst en om je heen zie je ongetwijfeld veel mensen overstappen. Maar, waarom zou je dat doen?

Omvang en gewicht

Toen de systeemcamera net kwam kijken, inmiddels toch alweer tien jaar geleden, werd als belangrijkste voordeel de compactheid naar voren geschoven. Dat voordeel geldt nog steeds, maar is aan de andere kant ook ontkracht door de vele professionele systeemcamera's die de laatste jaren op de markt zijn verschenen. Vooral de professionele (lichtsterke) lenzen die je daarbij nodig hebt zijn groot van formaat. Een high-end systeemcamera met een fantastische lichtsterke lens is daardoor bijna of zelfs even groot als een vergelijkbare dslr. Over het algemeen is een systeemcamera echter toch compacter en lichter dan een vergelijkbare dslr. Als het om formaat en gewicht gaat, dan wint de systeemcamera.

De snelle Sony A6400 systeemcamera

Accu

Hier is misschien wel het grootste verschil tussen een dslr en een systeemcamera te vinden. De accu van een dslr gaat over het algemeen een heel stuk langer mee, waardoor je die soms dagenlang niet op hoeft te laden. Bij een systeemcamera is dat een ander verhaal, al zijn er in de afgelopen jaren enorme stappen gezet op dit gebied. Nog steeds is het echter aan te raden om je systeemcamera-accu voor elke shoot op te laden. Een reserve-accu meenemen is daarnaast ook een slim idee. Aan de andere kant, veel systeemcamera's zijn handig via usb op te laden, waardoor je dat bijvoorbeeld ook gemakkelijk tussendoor in de auto kunt doen.

Zoeker

Vaak wordt gezegd dat de elektronische zoeker in een systeemcamera niet kan tippen aan die van een spiegelreflex. In de begintijd van de systeemcamera was dat ook zo, maar tegenwoordig hebben de meeste systeemcamera's prachtig grote, snelle en duidelijke elektronische zoekers. Een groot voordeel van de systeemcamera is natuurlijk ook dat het beeld dat je ziet overeenkomt met de foto die je gaat maken. What you see is what you get. Verander je de instellingen, dan zie je dat ook terug in de zoeker. Zo weet je vooraf al hoe je beeld er uit komt te zien. Dat werkt handig en snel. Overigens heeft niet iedere systeemcamera een zoeker, bij sommige instapmodellen heb je enkel het beeldscherm achterop om mee te werken. Dat werkt vaak prima, maar kan in sommige situaties onhandig zijn, bijvoorbeeld als het buiten erg zonnig is. Een dslr heeft wel altijd een (optische) zoeker aan boord.

Een instap-dslr: de Nikon D3500

Snelheid

Op snelheids-gebied zijn de laatste jaren grote stappen gemaakt. Dslr's hadden daar altijd een voorsprong, maar de systeemcamera heeft een inhaalslag gemaakt. Een systeemcamera heeft geen spiegel die tijd nodig heeft om op te klappen. Daarnaast heeft een systeemcamera meestal ook een elektronische sluiter, waardoor deze gewoonweg veel sneller achter elkaar foto's kan maken.

Keuze

Beide systemen hebben hun eigen voor- en nadelen, maar het ene systeem is niet beter of slechter dan het andere. We zijn op een punt gekomen dat de dslr en de systeemcamera naast elkaar bestaan en elk een eigen doelgroep bedienen. Welke je het beste kunt kiezen, heeft vooral te maken met je voorkeur, wensen en budget. De laatste jaren zit de innovatie echter vooral bij de systeemcamera, waardoor deze voor veel fotografen steeds aantrekkelijker wordt.


Een systeemcamera is niet per se kleiner dan een spiegelreflexcamera

Reacties (8)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
jos1953 op 30 juni 2019 om 15:18

Ik ben al een viertal jaren de gelukkige bezitter van een Nikon 1j5 met daarop een 10-100 m lens,
Heb geen speciale voorkeur ik fotografeer diverse onderwerpen en mijn foto’s zijn prima scherp en goed van kleur. Aan de reacties van de Zoom collega’s te lezen word mijn fotowerk door hen goed onthaalt. Ik ben vol lof over mijn systeemcamera en zou niet meer overschakelen naar een dslr omwille van het gemak en comfort wat onze kleine wonderboy me bied.

Groetjes,
Jos 1953

jurjen57 op 27 juni 2019 om 13:03

Ik heb sinds 1 1/2 jaar een Panasonic G80 systeemcamera. Mijn Nikon systeem ingeruild/verkocht om vooral lichter op pad te gaan. Geen moment spijt als je de beperkingen, m.n. hogere iso's, weet te vermijden. Ik heb nu een hele uitrusting in een kleine tas met een gewicht van alleen mijn Nikon body met 120-400 tele. Heerlijk. En aan kwaliteit heb ik niet in hoeven te boeten. Scherpte is prima en snelheid is voor mijn fotografie meer dan voldoende (m.n. wildlife-vogels). En de live zoeker en display zijn ideaal. Ook voor video(clips) werkt het veel en veel beter dan een dslr.

Stefanie71 op 26 juni 2019 om 11:19

Ik heb kortgeleden een andere camera gekocht en mijn keuze is toch op een dslr gevallen, ik heb de verschillende modellen van Canon naast elkaar gehouden en voor mij is de systeemcamera er nog niet. M.n. battery life en f/sec. in continu halen het nog lang niet. Ik ben er wel van overtuigd dat dit mijn laatste dslr camera zal zijn maar Canon heeft er in ieder geval nog wat aan te sleutelen

mrgiorgio op 26 juni 2019 om 05:40

Wat ik zelf zie, is dat er (nog) niet een volledig palet aan lichtsterke lenzen beschikbaar is voor de (Nikon) systeemcamera, tenzij je gebruik maakt van een adapter.
Maar het is niet zo dat de autofocus van elke lens die je op je dslr kon schroeven volledig werkt op een systeemcamera met adapter. Dat geldt niet alleen voor third party lenzen, maar ook voor wat oudere native lenzen. Dus elke lens moet je stuk voor stuk checken of de autofocus het wel doet.

Daarnaast vind ik de scherpstelling bij met name slechte lichtomstandigheden nog erg ondermaats.

Begrijp me goed, de systeemcamera is de toekomst. In de studio en onder zomerse omstandigheden is er niks aan de hand en heb je mooie scherpe beelden met een mooi dynamisch bereik, maar er zijn ook situaties die vragen om een lichtsterke lens of een snelle autofocus.

Conclusie voor mij persoonlijk is daarom dat 2019 voor mij nog niet het jaar is dat ik overstap op een systeemcamera.

Techar op 24 juni 2019 om 10:35

Jasper van Bladel mist wel een hoop punten. Het is echt niet alleen maar gewicht, zoeker, accu. De Full Frame camera' s van Nikon en Canon Twee belangrijke verschillen die hij compleet vergeten is: De nieuwe systeemcamera's van Sony, Nikon en Canon zijn helemaal niet gebouwd om lichter te zijn dan hun DSLR vriendjes. Twee redenen waarom ze wél gebouwd zijn, die van Bladel mist: De sensor die continue aanstaat biedt nieuwe mogelijkheden (face detection, live view en talloze andere). De tweede: De lens die veel dichter bij de sensor staat maakt totaal nieuwe ontwerpen mogelijk, die gewoon niet kunnen in de DSLR techniek.
Kort gezegd: DSLR is technisch uitontwikkeld, en systeemcamera's bieden nieuwe mogelijkheden die we de komende jaren gaan zien. De komende 3 jaar stapt bijna iedereen over, gewoon omdat de camera zoveel meer dingen kan.

ansel op 23 juni 2019 om 20:32

Ik ging altijd op stap met mijn canon 5d m3 met grip en een 24-105mm erop en dat is enorm zwaar . nu trek ik er vaker op uit met een Fuji X-E3 met een 18-55mm F2.8 , amper 500gram en is een zaligheid en maakt prachtige foto's . een reserve batterij is echt wel nodig

Henkje op 23 juni 2019 om 13:28

Ik niet. Want alles opnieuw aanschaffen wordt me te kostbaar. En wat de scherpte betreft: Deze is perfect. Werk behalve met Canonobjectieven ook met Leitz. Dat laatste is is door geen enkel ander merk te overtreffen qua scherpte, detaillering en contrast. Vooral met tegenlicht!

p9 op 22 juni 2019 om 19:19

Ben al jaren geleden overgestapt ...Lichter ,en scherper.