Upload jouw foto's
Zo zet je je foto perfect recht!

24 juni 2019, 08:58

Wanneer je je camera schuin houdt met fotograferen, ontstaan er al gauw scheve lijnen in je foto. Gelukkig kun je deze makkelijk rechttrekken in de nabewerking met Adobe Photoshop! We leggen het je uit.

Schuin lopende lijnen, zoals op deze foto, zijn geen gevolg van een lensfout zoals vaak gedacht wordt. Ze ontstaan doordat de camera schuin omhoog werd gehouden, waardoor de lijnen niet meer parallel aan de sensor lopen. De correctie hiervan noemen we dus ook geen lenscorrectie maar perspectiefcorrectie. ACR heeft daar geen aparte tab voor, maar een gereedschap dat Transformatie heet. Als je dit selecteert, krijg je rechts op de plek van de tabs wel de instellingen voor dit gereedschap. Je hebt vier automatische instellingen en een krachtige handmatige instelling. De automatische instellingen zijn Automatisch (waarbij geprobeerd wordt om zowel horizontalen als verticalen recht te zetten, maar niet te extreem), alleen Horizontaal, alleen Verticaal en Volledig (vergelijkbaar met de eerste optie, maar nu rigoureuzer). Vaak werkt een van deze opties prima, en kun je dus met een druk op de knop je foto corrigeren.

Maar regelmatig lukt dat toch niet. Dan kun je de schuifjes daaronder proberen. Maar de krachtigste handmatige methode is het meest rechtse icoontje, dat Met hulplijnen heet. Klik dit aan, zorg dat onderin Loep staat aangevinkt en beweeg je cursor het beeld in. Nu kun je uiterst nauwkeurig een hulplijn trekken over een lijn in de foto die horizontaal (of verticaal) had moeten zijn. Trek twee van zulke hulplijnen, en ACR vervormt vervolgens je foto zodanig dat die lijnen nu inderdaad horizontaal (of verticaal) zijn. Bij extreme correcties zul je daarna nog wel het Uitsnijden-gereedschap moeten gebruiken om de schuine randen weg te snijden. Zie daarvoor het hoofdstuk over de gereedschappen.

Aanpassingen doen met het gereedschap Transformatie door te werken met hulplijnen.

Trek een lijn in de foto waar het beeld horizontaal of verticaal had moeten zijn.

Adobe Camera Raw transformeert je foto en maakt de getrokken lijnen horizontaal of verticaal.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Photoshop CC in Zoom Academy. Hierin leer je niet alleen het programma kennen in simpele stappen, maar nog veel meer.
Zo leer je onder andere:


  • Adobe Camera Raw als basisbewerking voor je foto's

  • Alles over de talloze verschillende gereedschappen in Photoshop

  • Complexe bewerkingen die je foto nog sterker maken

  • Het gebruik van verschillende plug-ins

Bekijk hier de volledige Cursus Photoshop CC.


avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
paul14 op 27 juni 2019 om 20:45

Ik gebruik al jaren hiervoor het programmaatje ShiftN. Simpel, doeltreffend, gratis. Al moet je daarna wel naar een ander bewerkingsprogramma om de foto bij te snijden.

artmen op 27 juni 2019 om 16:22

Dan heb je ook nog een heel goed programma dat heet EPaperPress PTLens 8.9.0.7 Standalone & Plugin. Werkt super goed Maar is niet gratis. Kijk op de website en klik dan links Examples aan.
Klik dat in de rondjes voor voorbeelden

O- Original
O- Barrel distortion corrected
O- Perspective distortion and rotation corrected
O- Final image
Een kind doet de was. Zo simpel werkt het.

https://www.epaperpress.com/ptlens/

Spijkers op 27 juni 2019 om 12:48

maar heb je geen photoshop ? In window's 10 zit ook een leuk programma tje daar kan het ook allemaal mee

wmstudio op 27 juni 2019 om 12:05

Deze mogelijkheden heb je ook in Lightroom. Deze zijn te vinden onderaan onder het kopje "Transform" (Engelse taal versie). In feite zijn ACR en Lightroom nagenoeg identiek.