Upload jouw foto's
De beste methode om licht te meten

2 juli 2019, 12:37

Werken aan de hand van een histogram geeft je veel inzicht en controle, maar er zijn nog meer manieren om de belichting in je foto zo goed mogelijk te krijgen. Een belangrijk aspect daarbij is de lichtmeting. We leggen je uit wat de beste methode is dit te doen.

De manier waarop het licht gemeten wordt, is van (grote) invloed op hoe de belichting en dus de uiteindelijke foto uitvalt. Bij iedere foto de je maakt wordt een lichtmeting gedaan door je camera. Het woord zegt het al, de camera meet dan het licht in de scene die je wilt fotograferen. Je camera heeft verschillende manieren om dit te doen en het is goed ze te kennen, zodat je voor iedere situatie de juiste lichtmeting kunt gebruiken.

Elke hedendaagse camera heeft een ingebouwde lichtmeter. Toch bestaan er ook losse lichtmeters die je kunnen assisteren bij het bepalen van de lichtomstandigheden en het creëren van een ideale belichting. Professionele fotografen gebruiken dergelijke (kostbare) apparatuur bijvoorbeeld om natuurlijk licht en flitslicht met elkaar in balans te brengen.

Meerveldsmeting

De meerveldsmeting (ook wel integraal-, matrix- of evaluatiefmeting) meet het licht op verschillende plekken in het beeld, om zo tot een afgewogen en gebalanceerde lichtmeting te komen. Het licht wordt gemeten op je onderwerp, maar ook op alle vlakken daaromheen, waardoor de lichtomstandigheden in de voor- en achtergrond ook worden meegenomen. Dit is de standaardmeting in je camera en bruikbaar in de meeste omstandigheden.


Tanja Rood, tannie.zoom.nl - Canon 80D - ISO 100 - F 7,1 - 1/250 SEC - 18 MM
Bij deze foto werkt een meerveldsmeting prima, want er zijn geen grote (licht)contrasten zichtbaar.

Centrumgerichte meting

De centrumgerichte meting is een 'middenweg' en staat tussen de meerveldsmeting en de spotmeting in. Ook bij deze meting wordt het licht op allerlei plekken in je beeld gemeten, maar met het zwaartepunt in het centrum van je beeld. Met andere woorden: de lichtomstandigheden in het centrum van je beeld tellen zwaarder mee dan de omstandigheden in de rest van je beeld. Deze meetmethode kan handig zijn als er lichte of donkere delen in de achtergrond voorkomen die je het liefst niet al te veel 'gewicht' wilt geven in de lichtmeting.Ruud Engels, ruudengels.zoom.nl
- Nikon D800 - ISO 320 - F 2,8 - 1/160 SEC - 70 MM
In dit geval is het belangrijk dat het gezicht goed belicht is, maar dat ook de achtergrond nog te zien is. Een centrumgerichte meting is dan geschikt.

Spotmeting

Bij een spotmeting wordt het licht gemeten op één punt (spot) in het beeld, waarbij de lichtomstandigheden in de rest van je beeld buiten beschouwing worden gelaten. Deze meting is bijvoorbeeld bruikbaar bij het maken van een portret bij tegenlicht of bij een andere situatie waarin grote contrastverschillen zitten, waarvan je niet wilt dat ze van invloed zijn op de lichtmeting op je onderwerp. Spotmeting kan in sommige specifieke situaties uitkomst bieden, maar als je niet precies weet hoe het werkt kan het gebruik van spotmeting een risico zijn.


Maaike Kampert, maaikekampert.zoom.nl - Canon 6D - ISO 320 - F 2,8 - 1/2000 SEC - 200 MM
Een spotmeting doet wonderen als je wilt dat een specifiek element uit je foto goed belicht is.

Ervaring

Het werken met deze verschillende meetmethoden vereist kennis, inzicht en ervaring. Toch kun je al snel zien wat de verschillende instellingen voor effect geven als je achter elkaar één bepaalde scene fotografeert met al deze verschillende lichtmeetmethoden. Test dit maar eens, bij voorkeur in een situatie met grote lichtcontrasten. Dan zie je de verschillen meteen en kun je ervaring opdoen met het bepalen van de juiste lichtmeetmethode voor je onderwerp. Zo kun je in de toekomst meer vertrouwd 'schakelen' tussen de verschillende opties.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Licht en Belichting in Zoom Academy. Hierin leer je onder andere hoe je je camera goed instelt, hoe je omgaat met verschillende lichtsituaties en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:


  • De verschillende lichtmethodes in de fotografie

  • Een zeer handige uitleg over de belichtingsdriehoek

  • Alles over de beste momenten op de dag om te fotograferen

  • Creatieve manieren over hoe te spelen met licht

Bekijk hier de volledige Cursus Licht en Belichting.

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier de volledige cursus: http://www.zoomacademy.nl

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
RuudEngels op 2 juli 2019 om 20:34

Wat leuk dat mijn foto hier bij deze rubriek staat over "De beste methode om licht te meten"