Upload jouw foto's
Tip: mooie Macrolocaties! © IDG NL

14 juli 2019, 12:33

Het kan soms een uitdaging zijn om een goede locatie te vinden voor Macrofotografie. Die kleine beestjes kunnen zich soms goed onvindbaar maken. We geven je een aantal locaties om op zoek te gaan!

Mooie natuurlocaties in Nederland

Kampina - Oisterwijk
De Kampina wordt gekenmerkt door natte en droge heide, beken, vennen en bossen. Naast de bijzondere flora als veenbes, zonnedauw en klokjesgentiaan is het gebied ook interessant vanwege de diversiteit in vlinders. Zelfs de zeldzame soorten als bont dikkopje, gentiaanblauwtje en de grote weerschijnvlinder komen hier voor.

Gelderse Poort - Nijmegen
De diversiteit van het natuurleven in de Gelderse Poort is enorm. In deze botanische schatkamer groeien ruim zevenhonderd soorten planten.

Speulder- en Sprielderbos - Ermelo
Het verkleurde beukenbos leent zich er in november prima voor om de herfstsfeer te proeven en fotograferen. Neem daarnaast ook een kijkje op de grond. Daar groeien vele paddenstoelen, waaronder de porseleinzwam met zijn prachtige doorschijnende witte hoed.

Nico van Leeuwen, http://nicolaas.zoom.nl - Canon EOS 60D - ISO 100 - F5,6 - 1/15 SEC - 100 MM
Door de kleine scherptediepte, is de achtergrond volledig vervaagd.

Speciale locaties

Botanische tuinen
In Nederland vind je maar liefst 26 botanische tuinen, dus er is er altijd wel eentje bij jou in de buurt. In de tuinen groeien veel bijzondere en vaak ook zeldzame planten. De biodiversiteit is enorm, waardoor er ook allerlei bijzondere insecten aanwezig zijn.

Orchideeënhoeve, Luttelgeest
Naast een flinke orchideeënkwekerij, vind je in Luttelgeest ook een vlindertuin en rupsenkwekerij. De Orchideeënhoeve heeft ook een veelheid aan soorten bloemen, verdeeld over diverse tropische tuinen. Zowel liefhebbers van planten- als insectenfotografie kunnen hier naar hartenlust fotograferen.

Je eigen tuin!

Maak van je tuin een macroparadijs met de volgende extra tips!

1. Zo min mogelijk gazon, paden en terrassen
Hoe minder grasveld en verharding, hoe meer insecten je aantrekt. Ze hebben voedsel, dekking en beschutting nodig en dat vinden ze niet in tuinen die grotendeels zijn verhard of voorzien zijn van een kortgeschoren grasveldje.


2. Plant begroeiing die insecten aantrekt
Kies de juiste nectar- en waardplanten voor insecten en vlinders. Een vlinderstruik is prachtig, maar in een vochtig hoekje zijn ook brandnetels voedsel voor de rupsen. Plant inheemse struiken die bloeien (meidoorn, sleedoorn) en bessen (lijsterbes, Gelderse roos, hondsroos) of noten (hazelaar) dragen, als voedsel voor insecten en vogels.3. Niet te netjes
Liever een (wilde) haag dan een geschoren heg. Liever een ruige bloemenweide dan een kort gazon (dat ook veel onderhoud vergt!). Maak (in de schaduw van bomen of struiken) een composthoop van dood (tuin)materiaal, gemaaid gras en keukenafval. Laat de composthoop zo veel mogelijk ongemoeid. Breng snoeiafval en takken niet weg, maar laat het achter op hopen of richels, want het is een belangrijke schuilplaats voor padden, kikkers en kleine zoogdieren.

4. Zorg voor water in je tuin
Water trekt veel dieren aan! Kikkers zitten op de oever in de zon, vogels komen drinken en badderen en libellen scheren boven het water. Leg bijvoorbeeld een natuurlijke vijver in je tuin aan. Bloeiende waterplanten als de gele lis, waterlelie en kattenstaart maken een vijver in je tuin extra aantrekkelijk.

5. Schep een warm microklimaat
Zorg voor enkele warme, kale plekjes in je tuin (open zand, stenen of stammen in de zon). Insecten warmen hier graag op en graafbijen maken er nestjes. Bouw een stapel- of keermuur op een warme plek in je tuin en plant struiken om de heersende zuidwestenwind tegen te houden.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Macrofotografie in Zoom Academy. Hierin leer je je macrofoto's naar een hoger niveau te brengen en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:


  • De basis van wat macrofotografie precies is

  • Alles over de juiste apparatuur voor dit fotografiegenre

  • De perfecte scherpte creëren in je foto's

  • De volledige nabewerking, van belichting tot focus-stacking

Bekijk hier de volledige Cursus Macrofotografie.


avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties (9)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
MiekeNoorlanderFotografie op 24 juli 2019 om 00:12

Spijkers,
Richt je dan niet op macro maar op landschap.
Zelfs in scootmobiel kan er veel.
Straatfotografie, ook leuk.
Avond fotografie?
Dus vergeet de macro maar.

Just-Agnes op 23 juli 2019 om 20:53

Een insectenhotel in je tuin of op je balkon brengt ook leven in de brouwerij.
Makkelijk zelf te maken en ook dat is dan goedkoper dan kopen.

IlsakosPhotograpy op 23 juli 2019 om 20:25

Hannekes Pluktuin Biddinghuizen, na de tulpen nu de veldbloemen! even op haar website de tijden checken !

MiekeNoorlanderFotografie op 23 juli 2019 om 19:09

Naar buiten dan toch?
Zelfs een plantenbak op je balkon trekt insecten aan.

Spijkers op 23 juli 2019 om 19:04

Ja, macro in je eigen tuin !!! Jammer ,ik woon 10 hoog

Just-Agnes op 23 juli 2019 om 20:51

Plantenbakken, zelfs tien hoog, kunnen ook insecten aanlokken.
De beplanting is belangrijk.

Spijkers op 23 juli 2019 om 20:59

Ja, je zelf een jaar niet wassen trekt ook insecten ...geintje maar ik moet van ellende overal maar zien te komen rij in een scoot mobiel wegens een hersen bloeding dus al die artikelen zijn meestal gericht op gezonde mensen

Just-Agnes op 23 juli 2019 om 21:20

Nou je kunt het anders ook als een uitdaging zien, hoe jij je omgeving aan jezelf en je hobby kunt aanpassen.
Ik heb je een tip gegeven daar zou je je voordeel mee kunnen doen.

Spijkers op 23 juli 2019 om 21:24

Klopt, die uitdaging heb ik nog steeds maar waar de insecten E.D. zitten moet ik B.V van die scoot mobiel opstaan en door struikgewas lopen en dat gaat niet ik ben half lam en dan nog gillende kinderen .....weg insecten ik ga veel richting het Valkensteynse bos bij poortugaal dus kan alleen daar via de gebaande wegen ergens komen