Upload jouw foto's
De ideale camera-instellingen voor avondfotografie

13 juli 2019, 11:11

In de avond fotograferen brengt uitdagingen met zich mee. Vaak is er weinig licht, waardoor het afleveren van een scherpe en detailrijke foto een uitdaging wordt. Hoe zorg je er nu voor dat je altijd met een goede foto thuiskomt?

De lichtomstandigheden zijn niet ideaal en dat zorgt ervoor dat je het beste handmatig te werk kunt gaan. Als je zo'n situatie aan de camera overlaat, dan kiest deze waarschijnlijk voor een (erg) lange sluitertijd, of juist voor een veel te hoge ISO-waarde. In dat laatste geval kom je thuis met een foto vol hinderlijke ruis.

Als je uit de hand fotografeert vragen de slechte lichtomstandigheden om een compromis als het gaat om camera-instellingen. Zorg er daarom voor dat je zelf in de hand hebt hoe dat compromis eruit ziet. Uit de hand fotograferen zorgt voor een risico op bewegingsonscherpte, waardoor je in dat geval het beste de prioriteit kunt leggen bij een zo kort mogelijke sluitertijd. Verhoog in dat geval je ISO-waarde om 'lichtere' beelden te maken. Zoek een balans tussen sluitertijd en ISO-waarde, waarbij een korte sluitertijd prioriteit heeft. Kortom: liever een scherp beeld met wat ruis dan een ruisvrije maar onscherpe foto.

Victoir
Deze foto is uit de hand genomen, door middel van een uitstekend gekozen 'compromis' in de instellingen

Het diafragma doet natuurlijk ook mee in dit compromis, maar laten we er bewust buiten. Niet iedereen heeft namelijk de beschikking over lichtsterke objectieven, waarmee je meer licht binnen kunt laten. Daarnaast heeft een verandering van diafragma natuurlijk behoorlijk veel invloed op de scherptediepte in je beeld, waardoor je deze 'truc' niet altijd kunt gebruiken. Fotografeer je een nachtelijk stadsbeeld, dan wil je in principe dat de hele scene scherp is. Als de situatie het echter toelaat, dan kun je ook gebruikmaken van een zo groot mogelijk diafragma (een klein f-getal) om een zo licht en scherp mogelijk beeld te maken met een korte sluitertijd.

Statief

Een heleboel problemen in slechte lichtomstandigheden worden opgelost door het gebruik van een statief. Als je een statief gebruikt staat je camera stabiel en kun je kiezen voor erg lange sluitertijden of hele kleine diafragma's. Zo kun je in moeilijke omstandigheden toch een scherp en ruisvrij beeld maken. Dit geldt voor landschappen en voor stadsgezichten, maar natuurlijk in mindere mate voor situaties waarin beweging een rol speelt. Een portret maken met een lange sluitertijd is niet aan te raden en ook een stadsbeeld met lopende mensen is niet ideaal. Hoewel: ook dit kan leuke en verrassende effecten geven. Toch gaan we er nu even vanuit dat je op zoek bent naar beelden die 'gewoon' scherp zijn. Overigens kan een muurtje, paaltje of je eigen been ook prima dienen als 'nood' statief, mocht je wel wat stabiliteit kunnen gebruiken. Wees creatief.

EssieSchuil
In deze foto is gebruikgemaakt van een erg lange sluitertijd om genoeg licht te 'vangen'

Ken je camera

Gelukkig is het zo dat nieuwe camera's steeds weer een stukje beter worden in het maken van beelden met bijvoorbeeld hoge ISO-waardes. Het is tegenwoordig vaak verbazingwekkend hoe goed bruikbaar beelden nog zijn bij bijvoorbeeld ISO 3200. Dit zorgt voor enorm veel vrijheid voor de fotograaf. Daarom is het ook van groot belang om het potentieel in je camera ten volle te benutten. Als je weet dat je camera ook op hoge ISO-waardes goed presteert, dan kun je daar natuurlijk prima gebruik van maken in uitdagende lichtomstandigheden. Ook een goed dynamisch bereik helpt mee, want in (op te helderen) schaduwen en donkere delen zitten vaak veel details verborgen. Kortom: ken je camera en maak ook gebruik van dat potentieel in de nabewerking. Dat laatste, gecombineerd met kennis over de (samen)werking van sluitertijd, diafragma en ISO-waarde, zorgt ervoor dat je al snel thuiskomt met scherpe en ruisvrije avondfoto's.

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
bentink op 24 juli 2019 om 09:42

Misschien is het niet overbodig om te vermelden om met een spiegelreflex op een statief even de spiegel op te klappen, beeldstabilisatie uit te zetten, en gebruik een degelijk statief. Verder zeur ik niet over wat is de beste instelling, want dat is altijd afhankelijk van de omstandigheden op dat moment. Misschien is de titel wat misleidend, misschien was : tips voor nachtfotografie, een betere keuze geweest.

Spijkers op 23 juli 2019 om 19:00

Het blijft nog steeds een vraag hoe en wat zijn de instellingen van je camera dan ???? ??

PtR op 13 juli 2019 om 19:15

Een artikel met veel nuttige informatie maar aan het einde van het artikel blijft bij mij nog één vraag overeind: "wat zijn nu de ideale camera-instellingen voor avondfotografie"?

Stefanie71 op 16 juli 2019 om 09:48

Precies wat ik ook dacht!