Upload jouw foto's
Lightroom tip: 5 manieren om sneller te filteren © IDG NL

15 juli 2019, 11:15

Een catalogus vol met honderden foto's kan Lightroom misschien een beetje onoverzichtelijk maken. We geven je 5 tips om sneller te kunnen schakelen en filteren binnen Adobe Lightroom!

Verzamelingen maken

Een mapindeling op basis van onderwerpen is in Lightroom geen goed idee. Een foto kan immers meerdere onderwerpen bevatten, en dan weet je niet in welke map je die foto zou moeten stoppen. Om toch met een goede organisatiestructuur te kunnen maken, kent Lightroom daarom het begrip Verzamelingen.

Je zou een Verzameling kunnen zien als een virtuele map. Een verzameling is feitelijk gewoon een lijstje van bepaalde foto's, en daarom kan een foto in meerdere verzamelingen voorkomen. Dat is daarmee de kracht van deze manier van organiseren. Hieronder zie je een foto van een olifant met impala's.


De vraag of dit nu een landschapsfoto of een foto van een olifant of een foto van een groepje impala's is, is nu opeens niet relevant. Je kunt deze foto gewoon in zowel de verzameling 'Olifanten' opnemen, als de verzameling 'Antilopen', en in een eventuele extra verzameling 'Afrikaanse Landschappen'.

Een verzameling maken van een groepje foto's gaat heel eenvoudig. Selecteer de foto's waar het om gaat en klik vervolgens op het plusje naast Verzamelingen. Je krijgt een dialoogvenster waarin je de naam kunt opgeven en kunt aangeven dat alle geselecteerde foto's meteen in die verzameling moeten worden opgenomen. Wil je foto's aan een bestaande verzameling toevoegen, dan selecteer je ze en sleep je ze op de verzameling in het linker paneel.

Slimme verzameling maken

Naast een gewone verzameling bestaat er ook een Slimme verzameling. Dat is een verzameling die die zichzelf up-to-date houdt, omdat hij gebaseerd is op bepaalde criteria. Voldoet een foto aan die criteria, dan wordt hij in die slimme verzameling getoond. Verander je iets aan een foto waardoor deze plotseling nu ook aan die criteria voldoet, dan wordt die foto vanaf dat moment ook binnen de slimme verzameling getoond. Verander je iets waardoor een bepaalde foto niet meer aan de criteria voldoet, dan verdwijnt hij ook automatisch uit de slimme verzameling. Ook als je later een foto aan de catalogus toevoegt die ook aan deze criteria voldoet, wordt die foto automatisch in de desbetreffende slimme verzameling opgenomen.

Dat is uiteraard veel handiger dan een gewone verzameling, die je handmatig moet bijhouden. Een slimme verzameling is dus een permanent bewaarde zoek-opdracht. Je maakt zo'n verzameling aan door weer op het plusje achter Verzamelingen te klikken en dan te kiezen voor Slimme verzameling maken. Lightroom komt standaard al met enkele handige slimme verzamelingen, zoals 'Vijf sterren' en 'Zonder trefwoorden'. Een voorbeeld van een eigen gemaakte slimme verzameling zou kunnen zijn dat de foto het trefwoord 'Vulkaan' moet bevatten én vijf sterren moet hebben. Dit wordt daarmee een slimme verzameling die je beste vulkaanfoto's bevat.

Zoeken op tekst

Dankzij de indeling met Verzamelingen en Slimme verzamelingen kunnen we al snel bepaalde foto's vinden, maar Lightroom heeft daarnaast nóg een mogelijkheid om foto's te zoeken, en dat is via het Bibliotheekfilter. Dit is een smalle strook boven de miniatuurweergave, met daarin zoekmogelijkheden op Tekst, Kenmerk en Metagegevens.

Je moet dit filter mogelijk even zichtbaar maken via het menu Weergave / Filterbalk tonen. De backslash-toets (\) indrukken werkt ook. Klik je op Tekst, dan kun je op iedere willekeurige tekst zoeken in ieder willekeurig veld. Dat betekent dus niet alleen op een trefwoord, maar ook op titel, omschrijving, bestandsnaam en noem maar op. Je hebt bovendien niet alleen de mogelijkheid om te zoeken op 'bevat deze tekst', maar ook 'bevat niet', of 'begint met' of 'eindigt met'. Het filter werkt binnen de bestaande weergave, dus als je een (slimme) verzameling hebt aangeklikt, zoekt het filter alleen binnen de foto's van die (slimme) verzameling.


Met het Bibliotheekfilter kun je op allerlei dingen zoeken. Hier hebben we de mogelijkheid geactiveerd om te zoeken op Tekst in ieder willekeurig (doorzoekbaar) veld.

Zoeken op kenmerk

Bij zoeken op Kenmerk heb je de mogelijkheid om te zoeken op de al bekende vlaggen, sterren en kleurenlabels, en daarnaast ook nog zoeken op bewerkt/niet bewerkt en op bestandstype. Daarmee maak je dus je (slimme) verzamelingen flexibeler, want zo kun je een verzameling maken van alle foto's die in Sicilië werden gemaakt, om dan snel via Kenmerk = 5 sterren de beste foto's uit die verzameling te vissen. Je hoeft zo dus niet twee verzamelingen te maken; eentje van alle Sicilië foto's en eentje met alleen de beste foto's die je op dat eiland maakte.

Zoeken op metadata

De krachtigste mogelijkheid binnen het Bibliotheekfilter is ongetwijfeld het zoeken op Metadata. Als je dit aanklikt krijg je de mogelijkheid om op werkelijk allerlei soorten metadata te zoeken. Trefwoorden vind je hier uiteraard ook weer bij, want trefwoorden zijn ook metadata, maar je kunt ook zoeken op een bepaalde camera, een bepaalde lens, een bepaalde brandpuntsafstand, ISO, sluitertijd, diafragma enzovoort. Standaard zijn er vier kolommen, waarbij je linksboven in de kolom kunt veranderen waar die kolom op zoekt.

Daarnaast kun je het aantal kolommen aanpassen om nog meer zoekcriteria te kunnen gebruiken. Door in verschillende kolommen tegelijk te werken, kun je die combineren, en zo bijvoorbeeld zoeken op foto's van de Etna, die gemaakt zijn met een 24-70mm-objectief, bij F 8 en ISO 400, om maar eens iets te noemen.Je kunt het filteren op Tekst, Kenmerk en Metadata ook tegelijk gebruiken, om nog meer mogelijkheden te hebben. Je kunt dus ook zoeken op vijf sterren foto's van de Etna, die gemaakt zijn met een 24-70mm-objectief, bij F 8 en ISO 400. En als je vaker bepaalde filtercombinaties denkt te gaan gebruiken, kun je die bovendien rechts boven in het Bibliotheekfilter bewaren als een Voorinstelling. Dan is het een kwestie van die voorinstelling kiezen om de filtercombinatie weer op te roepen.

Je ziet daar ook nog een klein slotje staan. Als dat slotje dicht staat, dan heb je het filter vastgezet. Dat betekent dat het filter blijft bestaan als je van de ene verzameling naar de andere verzameling gaat. Staat het slotje open, dan wordt het Bibliotheekfilter gewist als je tussen verzamelingen en/of mappen schakelt.

avatar

Word een betere fotograaf met de Zoom Academy! Jouw online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Start nu al met de cursus lightroom, landschapsfotografie, macrofotografie, portretfotografie of reisfotografie.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn