Upload jouw foto's
Gouden tip: Maak een binnenportret bij een raam op het noorden

16 juli 2019, 10:42

Binnenshuis kun je al prachtige foto's maken met alleen daglicht dat door de ramen valt. De gouden tip hierbij is; gebruik een raam op het noorden!

Richting op het noorden

De oude portretschilders wisten het al: het mooiste licht krijg je van een raam op het noorden. Hier schijnt de zon nooit hard doorheen, waardoor het licht zacht en diffuus is. Perfect voor een portretfoto; dit levert mooie, zachte huidtinten op.

Zet je model overigens niet tegen het raam, maar juist tegen bijvoorbeeld een muur aan de zijkant van het raam. Daarmee vang je het zachte licht, zonder een groot contrast in de achtergrond.

Maarten Jacobi, maartenjacobi.zoom.nl - Fujifilm X-H1 - ISO 400 - F 2,8 - 1/100 SEC - 50 MM
Door een raam op het noorden links van het model, valt er prachtig zacht licht op haar huid.

Uitzonderingen

Natuurlijk is een raam op het noorden geen vereiste voor een mooie portretfoto binnenshuis. Misschien vind je het juist mooi om met fel tegenlicht te fotograferen.

Daarbij kun je er in een bijzondere ruimte voor kiezen om juist meer van de omgeving te laten zien, waarbij je werkt met een groothoek. Dit heeft fotograaf Wil Crooymans gedaan in de onderstaande foto.


Wil Crooymans, wilcrooymans.zoom.nl
- Sony a7 II - ISO 160 - F 10 - 1/60 SEC - 16 MM

Zoals bij alle regels in de fotografie geldt ook hier: experimenteer naar hartenlust en bekijk zelf wat je het mooiste vindt.

mh-meisje, mh-meisje.zoom.nl - Canon EOS 6D - ISO 200 - F4 - 1/60 SEC - 36MM
Door een invullicht (of reflectiescherm) te gebruiken wordt het lichtcontrast tussen buiten de auto en binnen een stuk kleiner. Ook is het gezicht van het model hier prachtig mee uitgelicht. Hier komen we in het volgende hoofdstuk uitgebreid op terug.


Dit artikel komt uit de volledige Cursus Portretfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je niet alleen over het fotograferen van een portret bij natuurlijk licht, maar gaan we nog veel verder.
Zo leer je onder andere:


  • Omgaan met het model en styling

  • Alles over flitslicht en unieke lichtopstellingen in de (thuis)studio

  • De juiste camera-instellingen voor verschillende lichtsituaties

  • Het retoucheren van een portret van begin tot eind in Lightroom en Photoshop

Bekijk hier de volledige Cursus Portretfotografie.


avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn