Upload jouw foto's
Waarom iedere landschapsfotograaf ook een tele-objectief nodig heeft! © IDG NL

17 juli 2019, 13:03

Bij landschapsfotografie denk je aan een groothoekobjectief. We leggen je uit waarom iedere landschapsfotograaf ook baat heeft bij een tele-objectief!

Details in de verte

De meest voor de hand liggende reden om als landschapsfotograaf een telelens mee te nemen, is dat je altijd kan inspelen op details die je in de verte kan zien, waar je meer nadruk op wilt leggen. Dat doe je vooral als er veel andere onderwerpen in beeld zijn die je eigenlijk maar storend vindt. Het werkt dus heel handig om tijdens het fotograferen al een uitsnede te kunnen maken, zonder detailverlies. Lelijke onderwerpen in de voorgrond zijn dan eenvoudig te negeren. Stel je staat op een hoog punt, langs de kant van een weg een uitzicht te fotograferen. Met het tele-objectief kan je direct tussen de straatelementen door het landschap in de verte vastleggen.

Mvanrooij

Diepte door in te zoomen

Veel fotografen zijn bang dat er door het inzoomen veel diepte in het beeld verloren gaat. Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn! Het is wel belangrijk om bewust te spelen met het effect van inzoomen. Als je bijvoorbeeld twee bomen fotografeert, waarvan één in de verte en de ander een stuk dichter bij de voorgrond staat, dan zal de voorste boom bij het inzoomen sneller groter in beeld komen dan de boom in de achtergrond. Door dit effect kan je werken met gewicht in je beeld en zorgen dat de verschillende elementen met elkaar in balans zijn, óf dat juist een onderwerp enorm veel gewicht en aandacht krijgt.

Hans1990

Details van het landschap

Soms heb je prachtige uitgestrekte landschappen die je volledig in beeld wilt hebben. Daar gebruik je dan inderdaad een groothoeklens voor. Maar die prachtige landschappen zijn vaak opgebouwd uit meerdere prachtige details en als je verder inzoomt krijg je zelfs nóg meer details te zien. Een teleobjectief is dus zeker handig om je landschap af te speuren naar extraatjes en leuke elementen die redelijk close alsnog een mooie foto opleveren.


Sake van Pelt

Panorama's met een tele-objectief

Ook als je van plan bent om panoramafoto's te gaan maken, is het handig om eens te experimenteren met een tele-objectief. Je kan dan veel selectiever een stuk uit het landschap gebruiken voor je panorama. Stel je fotografeert een berglandschap in de volle zon. Op de voorgrond is het gras fel belicht en de lucht is strakblauw. Met een groothoeklens zou je dat volledige plaatje vastleggen. Bij een telelens kan je inzoomen op de bergen met de intense schaduwpartijen en vervolgens in één lijn alleen maar de bergen vastleggen. Dan krijg je een heel ander gevoel bij je panorama.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Landschapsfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je niet alleen over het maken van de perfecte landschapsfoto, maar gaan we nog veel verder.
Zo leer je onder andere:


  • De ideale camera-instellingen om de mooiste landschapsfoto's te maken

  • Alles over compositieleer, standpunt en perspectief

  • Specifieke tips voor verschillende landschappen

  • De bewerking van een landschapsfoto, van begin tot eind in Lightroom & Photoshop

Bekijk hier de volledige Cursus Landschapsfotografie.

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn