Upload jouw foto's
De optimale vlakverdeling voor een landschapsfoto © IDG NL

18 augustus 2019, 07:52

Je compositie bepalen is bij landschapsfotografie erg belangrijk. Dit kun je op verschillende manieren doen en zo ook met de vlakverdeling. We leggen het je uit!

Vlakverdeling is een andere manier om je compositie te bepalen. Je deelt de foto op in vlakken die elkaar aanvullen of versterken. Contrasterende kleuren of tinten werken het beste. Voor een sterke vlakverdeling moet je in kleurvlakken leren kijken. Een handig trucje is je ogen een beetje dichtknijpen en door je oogharen naar de scène voor je turen. Zo verwijder je storende details en zie je alleen het grote geheel.

wimu.zoom.nl - Nikon D300 - ISO 200 - F 16 - 1/60 SEC - 85 MM

Als je deze foto in vlakken verdeelt zie je direct de eenvoud van de compositie en het contrast tussen de verschillende kleuren.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Landschapsfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je niet alleen over het maken van de perfecte landschapsfoto, maar gaan we nog veel verder.
Zo leer je onder andere:


  • De ideale camera-instellingen om de mooiste landschapsfoto's te maken

  • Alles over compositieleer, standpunt en perspectief

  • Specifieke tips voor verschillende landschappen

  • De bewerking van een landschapsfoto, van begin tot eind in Lightroom & Photoshop

Bekijk hier de volledige Cursus Landschapsfotografie.


avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier de volledige cursus: http://www.zoomacademy.nl

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn