Upload jouw foto's
Wat is dynamisch bereik en waarom is het belangrijk? © IDG NL

14 augustus 2019, 14:35

Je komt het begrip dynamisch bereik vast regelmatig tegen. Maar wat wil dat eigenlijk zeggen? En waarom is het belangrijk om het dynamisch bereik van je eigen camera te kennen?

Het menselijk oog is in staat om zowel tot diep in schaduwen als in lichte scènes detail te kunnen zien. Een camera heeft daar wat meer moeite mee. De term dynamisch bereik betekent meestal: de 'ruimte' tussen het donkerste en het lichtste punt. In het geval van een camera staat de term dynamisch bereik voor het bereik dat de camerasensor 'aan kan', oftewel tot hoe ver je camera detail kan 'zien' in de schaduwen en in de hooglichten.

Stops

Elke camera heeft een bepaald dynamisch bereik. Dat bereik bepaalt van donker tot licht welke waarden je camerasensor kan registreren. Dat bereik wordt aangegeven in 'stops'. Ter vergelijking: het menselijk oog heeft ongeveer 20 stops aan dynamisch bereik beschikbaar, de beste camera's tegenwoordig rond de 15.

Een groot dynamisch bereik zorgt ervoor dat je camera beeldinformatie in de donkere delen van je beeld kan 'zien', maar dat tegelijkertijd ook kan aan de andere kant van het spectrum, in de lichte delen van je beeld. Een klein dynamisch bereik zorgt voor een kleinere marge: daarmee loop je al snel tegen dichtgelopen schaduwen en uitgebeten highlights aan.

Dit is een uitdagende scene voor een camerasensor. Een groot dynamisch bereik geeft je in dit soort gevallen beeldinformatie in zowel de donkere als de lichte delen van het beeld

Marge

Over het algemeen wordt een groot dynamisch bereik gezien als een positieve eigenschap van een camera. Hoe groter het dynamisch bereik, hoe beter de camera om kan gaan met de beeldinformatie op uitdagende plekken in je beelden, zoals schaduwen en hooglichten. Vaak zit er nog veel beeldinformatie verstopt in die partijen, waardoor je die informatie in de nabewerking kunt gebruiken om het beeld te verbeteren. Zo kun je ook in beelden met grote verschillen in contrast en tonaliteit toch een goede belichting creëren.

Vaak geldt: hoe groter de sensor, hoe beter het dynamisch bereik. Zo is het dynamisch bereik van een fullframe-sensor vaak beter dan dat van een aps-c-variant (of kleiner). Het is overigens niet zo dat het dynamisch bereik van elke sensor met dezelfde afmetingen gelijk is. Elke sensor heeft een 'eigen' dynamisch bereik. In camera-reviews wordt dit bereik regelmatig getest, waardoor het niet ingewikkeld is om op te zoeken hoe jouw eigen camera(sensor) presteert.

Ken je camera

In de praktijk is het als fotograaf belangrijk om de mogelijkheden en onmogelijkheden van je eigen camera te kennen. Als je weet dat je camera een klein dynamisch bereik heeft, dan kun je daarop inspelen tijdens het fotograferen. Zo kun je situaties vermijden waarin dat beperkte dynamisch bereik een probleem kan zijn. Heb je juist een camera met een groot dynamisch bereik, dan kun je daar tijdens het fotograferen flink van profiteren. Zo kun je beelden maken waarin de schaduwen en hooglichten op het oog niet goed belicht zijn, maar dat repareren in de nabewerking doordat de informatie uit die kritische beeld-elementen wél opgenomen is door je camera. Weet dus wat je camera kan en wat hij niet kan, dan kun je beter anticiperen en maak je uiteindelijk betere beelden.

De Nikon D850 is op dit moment één van de camera's met het beste dynamisch bereik

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
P00394 op 18 augustus 2019 om 21:48

Uitstekende uitleg wat het begrip "dynamisch bereik" betreft, alleen jammer dat de schrijver van het artikel blijkbaar niet weet dat er nog andere camera's bestaan - zoals o.a. de Sony a7RIII - met een beter dynamisch bereik dan dit van de Nikon D850. Of werd het artikel opzettelijk geschreven met publiciteitsdoeleinden?

Stefanie71 op 21 augustus 2019 om 08:23

Lijkt me gewoon een Nikon-man, was wel leuk geweest als nog wat andere merken modellen genoemd waren die het goed doen op dit punt, als Canonner heb ik niet zo veel met Nikon

vanrielotjuhh op 19 augustus 2019 om 23:51

Sorry maar dat is niet waar wat je zegt. Zelf heb ik de A7R III, maar De D850 is in dit opzicht toch echt net ietsjes beter! Die zit namelijk op 14.8 ev en de A7R III op 14.7 ev.