Upload jouw foto's
Hoe meer megapixels, hoe beter de foto? - Simpel uitgelegd

8 september 2020, 05:38

Vroeger was er een zekere megapixel-wedloop gaande: elke nieuwe telefoon of camera die op de markt kwam prees zichzelf met steeds meer megapixels. Maar nu is die race een beetje afgelopen. Is het echt zo dat meer megapixels ook zorgt voor een betere foto? Wij leggen het uit!

Wat zijn megapixels

Het aantal megapixels staat voor het aantal miljoen pixels in de beeldsensor. Vaak wordt resolutie ook uitgedrukt in megapixels. Deze twee zijn aan elkaar gelinkt, omdat het aantal pixels in de beeldsensor de resolutie van de foto bepaalt.

Het aantal pixels in de horizontale en verticale as van de foto moet je vermenigvuldigen om te berekenen hoeveel megapixel de camera heeft. Een camera die foto's maakt met een resolutie van 2560 x 1920 pixels heeft een beeldsensor van 5 megapixel, dus bijna 5 miljoen individuele pixels. Het hebben van meer megapixels zorgt dus voor een hogere resolutie foto's.

Een foto met een hogere resolutie heeft meer details en het is handig als je foto's laat printen. Voor een goed gedetailleerde print van A4 formaat heb je ongeveer 10 megapixels nodig. Wil je de foto groter laten printen, dan moet de resolutie van de foto nog hoger zijn, en moet je dus een sensor hebben met veel megapixels. Echter is het nog wat gecompliceerder dan dat. Want een hogere resolutie (meer megapixels) betekent niet meteen dat de camera ook kwalitatief betere foto's maakt.


Foto: casperhanekamp

Sensor en pixelformaat

Het formaat van de sensor in je camera en de grootte van de individuele pixels heeft ook veel invloed op de kwaliteit van je foto's. Niet elke fotocamera heeft hetzelfde formaat sensor. Zo zijn full-frame camera's met een sensorformaat van 36 x 24 mm, en kleinere sensorformaten gebruikelijk.


Er zijn dus verschillende formaten sensoren. De hoeveelheid pixels per sensor kan ook verschillen. Zo zijn er kleine sensoren met veel megapixels, en daarvan zullen de individuele pixels dus relatief klein zijn. Want je gaat veel punten plaatsen op een klein oppervlak. Daarentegen heb je met een grote sensor meer ruimte voor de individuele pixels, en kunnen de pixels dus wat groter zijn.

Als voorbeeld: een sensor met 42 megapixels heeft 40 miljoen individuele pixels. Een full-frame sensor kan deze pixels verdelen over een groter oppervlak dan een sensor met een crop-factor. Hierdoor kunnen de pixels groter zijn in een full-frame sensor in vergelijking met een kleine sensor als het gaat om hetzelfde aantal megapixels.


Foto: n.marin

Het hebben van grote pixels tegenover kleine pixels is belangrijk als je wil je dat de camera goed presteert in omstandigheden met weinig licht. Grotere pixels kunnen beter licht registreren dan kleine pixels. Dus het formaat van je sensor bepaalt bij veel megapixels het formaat van de pixels en de pixeldichtheid. Al deze factoren spelen een rol in de uiteindelijke kwaliteit van de foto.

In dit artikel bespreken we pixelformaat en hoe dat ruis beïnvloedt.

In RAW fotograferen voor een betere kwaliteit

Als je het meeste uit elke pixel wilt halen is het belangrijk dat je in RAW fotografeert. In RAW slaat de camera namelijk alle data per pixel op zoals hij ook op de sensor is binnengevallen. Het nadeel van het hebben van een hoge resolutie en het fotograferen in RAW is wel dat een foto meer opslagruimte vraagt. Als je de foto omzet of opslaat in een kleiner gecomprimeerd bestand, bijvoorbeeld JPEG, gaat er veel data verloren, en zo krijg je ook een lagere resolutie foto.


Foto: petergroenendijk

Conclusie: zorgen meer megapixels altijd voor een betere foto?

Het antwoord op de vraag is: nee. Meer megapixels zorgt niet voor een betere foto. De resolutie van de foto wordt wel hoger naarmate je meer megapixels hebt. Echter betekent het vaak ook dat als je veel megapixels hebt, dat de individuele pixels kleiner zijn omdat het formaat van de sensor vaak hetzelfde blijft. Door deze kleinere pixels merk je wel kwaliteitsverlies, zeker als je veel in donkere omstandigheden fotografeert waarbij de ISO omhoog moet.

Reacties (16)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
ErwinSenden op 29 augustus 2019 om 10:24

Om het nóg eenvoudiger te houden ...niet de camera, maar de fotograaf maakt al of niet een goede foto. Zit dus niet teveel te piekeren over pixels en gebruik vooral je ogen!

boddeus E-L op 20 augustus 2019 om 14:09

In de conclusie moet staan "niet ALTIJD voor betere foto" Dus slordigheid.. De reakties zijn lezenswaard omdat ze goed aanvullen / nuanceren. Meer pixels is meer scherpte mits goede lens ,voor een print minstens 100 pixels per cm nodig Nog beter 300 per inch .Veel meer is niet zinvol. Als je veel afsnijd is veel pixels ook fijn .Bij veel pixels (bv meer als 20 MP kan ruis ontstaan vooral als donker hoge gevoeligheid ISO . Vooral als kleine sensor zoals in compactcamera .Vooral als oude camera.

J-D-de-Leeuw op 20 augustus 2019 om 06:44

Opbouwende kritiek is altijd goed, maar boven het artikel staat "simpel uitgelegd".

vanrielotjuhh op 20 augustus 2019 om 09:33

Zelfs dan klopt het niet, meer megapixels zorgt wel degelijk in veel gevallen voor betere foto's.

Het klinkt heel tegenstrijdig, maar vooral wanneer het gebruikt word op klein formaat is de kwaliteitswinst groot. De ruis waar over gesproken wordt verdwijnt bijna volledig.

Rolo72 op 20 augustus 2019 om 21:46

Gemakshalve neem ik aan dat je bedoelt: betere "kwaliteit" van de foto i.p.v. betere foto. Aspecten als compositie en beïnvloeding van licht bepalen of een foto beter is of niet.

Ook is het niveauverschil van de fotografen hier zeer wijds. Wat voor de ene "inferieur" is, is voor de ander de beste oplossing binnen zijn/haar budget.....

Qua techniek zal de huidige generatie camera's altijd wel verbetering van kwaliteit laten zien t.o.v. oudere modellen. En dus zullen we over tien jaar weer héél anders kijken naar de prestaties van een camera, zoals jouw genoemde Sony A7R III.

En, laten we wel wezen, de beste camera is degene die je bij je hebt op het moment dat je afdrukt.

Panzer op 20 augustus 2019 om 02:56

Zoals gewoonlijk gaat het verhaal maar één kant op, ik heb een 5Dsr en ik kan heel ver een foto in duiken, voordat de foto onscherp wordt.

mouse58 op 19 augustus 2019 om 19:51

Ook belangrijk is de kwaliteit van de gebruikte lenzen. En groot afdrukken kan best, omdat dan ook de kijkafstand toeneemt. Daar zijn rekenmethoden voor waarmee je kunt bepalen hoe groot je een bepaalde resolutie kunt afdrukken. Een foto van mij van 30Mp is in 3x5 meter op een wand geplaatst. Dan moet je er niet met je neus op gaan staan, maar van een normale afstand lijkt het prima.

vanrielotjuhh op 19 augustus 2019 om 19:46

Ik vind dit artikel erg mager, en een beetje kort door de bocht om eerlijk te zijn. Er is zoveel meer te vertellen over hoge resolutie camera's, het is echt een boeiend onderwerp wat vaak tekort gedaan word.

De nieuwere hoge megapixel camera's ( zoals de sony A7R III waar ik zelf mee werk ) hebben zo'n goed dymisch bereik dat de extra ruis ten opzichte van een andere camera zo goed als nihil is.

Door de hoge resolutie, is de PPI ook erg hoog. Ruis is hierdoor veel minder nadrukkelijk aanwezig. Maar daarnaast bieden veel megapixelsook heel mogelijkheden die ruis drastisch verminderen wanneer je het extra formaat niet nodig hebt. De voordelen van hogeresolutie camera's zijn zeer divers! naar mijn mening neemt de fotokwaliteit in bijna alle gevallen juist enorm toe, zels als je geen grote prints maakt.

Wat wel een groot nadeel is, is dat de sluitertijden hoger moeten om niet een bewogen beeld te krijgen. Dit nadeel is vele malen groter dan het nadeel van de ruis. jammer dat het niet in het artikel stond.

Buiterbeeld op 19 augustus 2019 om 22:53

Goede reactie. Nu even wachten op een antwoord hierop..................

vanrielotjuhh op 19 augustus 2019 om 23:40

Dank je! Heb het even snel op mn telefoon getypt, maar zie nu helaas een heleboel spelfouten (oeps).

Ik ben ook benieuwd of we iets terug krijgen van Zoom..

WouterDiemer op 20 augustus 2019 om 11:21

Hi, nou hier zijn we . Ik zal even beginnen met de totstandkoming van het artikel. We proberen het hier op de site wat korter te houden, zeker omdat onze focus meer het praktische is dan het technisch is. Maar... helemaal mee eens dat het onderwerp ontzettend veel meer in zich heeft dan wat hierboven staat, maar we moeten een keuze maken en proberen hiermee een inkijkje te geven. Als je dit onderwerp van nature al interessant vindt dan is dit artikel wellicht wat weinig om je honger te stillen.

Gezien de discussie die het los maakt is het wel een onderwerp om hier binnenkort eens uitgebreider op terug te komen.

Multi1100 op 25 augustus 2019 om 01:12

Volgens mij zou het zo moeten zijn, je plaatst een artikel volledig en compleet of je plaatst het niet. In dit geval juist om het praktisch effect! Lichtlekkage (overflow) tussen pixels komt bijvoorbeeld eerder voor bij veel pixels op x oppervlak dan minder aantal (=grotere) pixels, even los van het vangen van licht per pixel (groot=meer, klein=minder). Zoals vanrielotjuhh al stelt, er is zoveel meer over dit onderwerp te vertellen dat je als redactie van te voren kan weten dat je dit niet met een half A4tje af kunt doen

vanrielotjuhh op 20 augustus 2019 om 12:42

Ik snap het,
Leuk om te lezen dat het uitgebreider wellicht behandeld gaat worden!

Als ik een steentje kan bijdragen aan jullie artikel lijkt me dat erg leuk!

Over dit onderwerp kan ik enorm veel vertellen. ik ben ervan overtuigt dat bijna elke serieuze fotograaf kan profiteren van de voordelen van hoge resolutie camera's! Vooral omdat bij de nieuwere camera's de nadelen heel klein zijn ten opzichte van de voordelen.

Henkje op 21 augustus 2019 om 13:38

Tip: overtuigt eindigt niet met een t maar met een d.

RobNagelhout op 28 augustus 2019 om 08:54

Jonge jonge jonge

p9 op 19 augustus 2019 om 19:33

Als je op A4 uit print zie je het zeker niet