Upload jouw foto's
Zo maak je de scherpste foto's met je objectief © IDG NL

21 augustus 2019, 08:32

Scherpte is een groot goed in de fotografie. Een foto zou in principe altijd scherp moeten zijn. Maar, hoe zorg je er nu voor dat dit ook zo is? We geven je een aantal tips.

Door alle moderne technieken in camera's en de kwaliteit van hedendaagse objectieven is het gemakkelijker geworden om een goede scherpe foto te maken. Toch kan het gebeuren dat je weleens met onscherpe foto's thuiskomt. Dat is niet fijn, want vaak is daar achteraf weinig meer aan te doen. We geven je een aantal tips, zodat je voortaan altijd met een scherpe foto thuiskomt.

Sluitertijd

Wil je een scherpe foto maken, dan is en blijft de gebruikte sluitertijd van groot belang. Deze moet kort genoeg zijn om trillings- en bewegingsonscherpte te voorkomen. Hoe goed je camera en je objectief ook zijn, een te lange sluitertijd zorgt onherroepelijk voor een onscherpe foto. Welke sluitertijd zou je dan moeten gebruiken? Daar is geen pasklaar antwoord op, want dat hangt af van de situatie, je instellingen en je apparatuur. Als (klassieke) stelregel kun je gebruiken dat je ten minste een sluitertijd zou moeten gebruiken die overeenkomt met de brandpuntsafstand van je objectief. Bij een 50mm dus 1/50 en bij een 200mm dus 1/200. Maar let op. Want als je een camera, objectief of combinatie van die twee met beeldstabilisatie in handen hebt kun je die regel vergeten.

Beeldstabilisatie

De beeldstabilisatie in je camera, je objectief (of in allebei) zorgt er namelijk voor dat je met langere sluitertijden kunt werken. De stabilisatie-sensoren detecteren beweging en compenseren die door middel van een counter-beweging. Zo maak je scherpe foto's met sluitertijden waarmee dat normaal gezien technisch niet mogelijk zou moeten zijn. Dit werkt uitstekend en als je de beschikking hebt over beeldstabilisatie dan is het aan te raden deze techniek ook echt te gebruiken. Op die manier maak je de scherpste foto's, al moet gezegd worden dat ook een beeldstabilisatie-systeem geen wonderen kan verrichten.

Goed vasthouden

Wellicht een overbodige tip, maar houd je camera ook goed en stabiel vast. Een vaste hand helpt natuurlijk enorm bij het maken van een scherpe foto. Ondersteun de camera of het objectief met de andere hand en zorg zo voor een stabiele basis. Als de omstandigheden vragen om een sluitertijd die te lang is om uit de hand toe te passen, dan kan een statief de oplossing zijn.

Goed scherpstellen

Deze tip spreekt ook voor zich, maar houd in de gaten dat het maken van een scherpe foto natuurlijk ook voor een heel groot deel te maken heeft met de juiste scherpstelling. Zorg dat je goed overweg kunt met je eigen apparatuur en dat je weet welke modus het beste werkt in specifieke situaties. Controleer de scherpte ook ter plekke. Zoom even in op je net gemaakte beeld en kijk of de scherpte goed is én of deze op de goede plek in het beeld ligt. Als dat niet zo is, dan heb je misschien wel een kans om de foto opnieuw te maken. Als je pas thuis bij de computer ontdekt dat je niet helemaal goed zat qua scherpte is er vaak weinig meer aan te doen.

Reacties (20)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Spijkers op 27 augustus 2019 om 19:41

zonder objectief kan je ook geen foto maken

Multi1100 op 25 augustus 2019 om 00:56

Ik mis in dit artikel een belangrijk gegeven, indien je camera beeldstabilisatie heeft en je lens ook, dan een van de twee uitzetten...anders werken ze mogelijk tegen elkaar in. Is dat het geval zou ik altijd de (5 assen) stabilisatie van de camera gebruiken. Lijkt me belangrijk om te weten.

In het algemeen ben ik van mening dat de zoom artikelen de “laatste” tijd minder van kwaliteit zijn, minder accuraat en niet altijd de titel dekkend.

Wilcrooymans op 28 augustus 2019 om 10:09

Moderne camera's zijn zo slim dat ze tegelijk optisch en elektronisch kunnen stabiliseren. Dus dan is het zonde als je één van de 2 uitschakelt! Als je het niet zeker weet, kun je navragen of jouw camera dat ook kan.

spoekie op 21 augustus 2019 om 17:52

Die onscherpte noemen we tegenwoordig spelen met creatieve onscherpte.

p9 op 21 augustus 2019 om 18:45

Ja ....bagger foto,s ...zo om lullen , dat ze mooi worden ..

p9 op 21 augustus 2019 om 16:03

Overstappen op Olympus ...altijd scherpe foto,s