Upload jouw foto's
5 creatieve manieren om een tilt-shift objectief te gebruiken

30 augustus 2019, 07:43

Een tilt-shift-objectief is de oplossing als je vertekende perspectivische lijnen in je beelden wilt corrigeren. Ook kun je zo'n objectief gebruiken om creatief uit de hoek te komen. We geven je vijf voorbeelden.

Verander de scherptediepte

Als je (erg) kleine voorwerpen helemaal scherp wilt fotograferen, dan heb je vaak een erg klein diafragma nodig. Ben je daarbij ook nog eens dicht bij het te fotograferen onderwerp, dan loopt de scherpte zelfs bij f/16 nog snel weg. Dat is niet zo handig. Daarnaast heb je vaak last van diffractie en scherpte-verlies bij dergelijke diafragma's. Vaak is focus-stacking dan de oplossing: het opbouwen van een beeld uit allerlei verschillende beelden waarbij de scherpte net op een andere plek ligt. Een tilt-shift-objectief kan je hierbij echter ook enorm helpen. De tilt-mogelijkheid biedt je namelijk de kans om de scherptediepte enorm te vergroten en daarmee resultaten te boeken die eigenlijk technisch niet mogelijk zijn. Zo kun je een klein voorwerp zelfs met een relatief groot diafragma helemaal scherp op de foto zetten.

Portretten

In een portret ligt de focus vaak op het gezicht en de ogen van je model(len). Met een tilt-shift-objectief kun je deze focus versterken en de omgeving extra doen vervagen. Zo krijg je krachtige en bijzondere portretten. Met een beetje oefening kun je het scherptevlak zelfs zo verleggen dat twee personen scherp in beeld zijn terwijl ze niet op de dezelfde plek in het beeld staan. Dat is een wonderlijk en normaal gezien onmogelijk te bereiken effect.

Focus!

Een tilt-shift-objectief kun je gebruiken om enorm de nadruk te leggen op je onderwerp. Doordat je het scherptevlak kunt verleggen kun je precies controleren waar en hoe de scherpte zich in je beeld manifesteert. Doe daar je voordeel mee en geef je onderwerp daarmee extra aandacht. Speel bewust met scherpte en onscherpte om zo extra krachtige beelden te maken. Als je weet wat je doet, dan geeft het gebruik van een tilt-shift-objectief prachtige en bijzondere resultaten met meer diepgang dan je met alleen een lichtsterk objectief zou kunnen bereiken.

Het miniatuur-effect

Eén van de meest voor de hand liggende effecten die je met een tilt-shift-objectief kunt creëren is het miniatuureffect. Dit wordt veel gedaan, maar is daarom niet minder leuk. Fotografeer een stads-scene van boven met de tilt-mogelijkheid van het objectief en je krijgt meteen een vervreemdend effect te zien waarbij het - afhankelijk van de scene - lijkt alsof je de modelbaan van je opa aan het fotograferen bent. Vooral leuk zijn dynamische scenes met veel detail en kleur. Ook leuk: mensen in je beeld, die vervolgens net poppetjes worden. Verkeer, vliegvelden en treinen werken ook altijd goed.


Chrizzie1979

Video

Vaak wordt bij het gebruik van tilt-shift-objectieven enkel aan fotografie gedacht, maar ook in video's kun je er fantastische dingen mee doen. Zo zijn er prachtige timelapse-films te vinden waarbij het tilt-shift-objectief ingezet wordt om een vervreemdend miniatuur-effect te bereiken. Gecombineerd met video en veranderende licht-omstandigheden komt een dergelijk effect extra tot leven.

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
rekenen op 3 september 2019 om 19:19

Graag wat meer info over dit soort objectieven