Upload jouw foto's
Zo fotografeer je een landschap met filters © IDG NL

20 september 2019, 07:12

Verschillende filters zorgen voor verschillende effecten. Voor landschapsfotografie worden vaak filters gebruikt en daarom leggen we je er een aantal uit!

Uv-filter

Tegenwoordig wordt het uv-filter alleen nog als bescherming van het objectief ingezet (tegen krassen op het glas). De moderne camera is niet meer gevoelig voor uv-licht, waardoor de oorspronkelijke functie van dit filter overbodig is geworden.

Polarisatiefilter

Het polarisatiefilter is misschien wel het meest gebruikte filter. Het zorgt ervoor dat gepolariseerd licht wordt gefilterd. Dat klinkt moeilijk, maar de drie effecten van dit filter zijn eenvoudig uit te leggen:

  1. Het maakt blauwe lucht donkerder en eventuele wolken witter. Ofwel je krijgt mooiere luchten in landschapsfoto's.
  2. Reflecties zijn minder zichtbaar. Denk aan weerspiegelingen in glas, reflecties in water of in regendruppels na een mals zomerbuitje.
  3. Het verbetert de kleuren, ze worden een tikkeltje intenser.


Het filter bestaat uit twee ringen. Eén ring met schroefdraad die wordt bevestigd op de lens en een tweede ring waarmee het filter kan worden gedraaid. Voor een optimale werking van het filter moet het in de juiste stand worden gedraaid. Je kunt de werking zien door in de zoeker of via live view te kijken terwijl je aan het filter draait.

De werking van het polarisatiefilter is maximaal onder een hoek van 90 graden met het zonlicht. Dus als de zon pal links of rechts staat. Fotografeer je tegen de zon in, of met de zon in de rug, dan is het effect nauwelijks waar te nemen.


Het polarisatiefilter wordt meestal ingezet in landschapsfotografie, maar het heeft ook andere toepassingen, bijvoorbeeld bij productfotografie waarbij je gladde oppervlakken hebt die het licht weerkaatsen. Met een polarisatiefilter verminder je dit effect.

Het effect van meerdere filters: links is geen filter gebruikt en rechts haalt een polarisatiefilter de reflecties weg, toont de zeebodem en verbetert de kleuren. Verder maakt een grijsfilter het water glad en een grijsverloopfilter de lucht donkerder.

ND-filter

Een grijsfilter, ook wel ND-filter (ND staat voor neutral density), is een donker stuk glas dat weinig licht doorlaat. Een goed grijsfilter doet niets anders dan ervoor zorgen dat er minder licht op de sensor valt (een minder goed filter verandert ook de kleuren). Als er minder licht op de sensor valt, wordt de foto donkerder, waardoor je langer moet belichten. Dit klinkt misschien vreemd, omdat je meestal juist veel licht wilt hebben voor een goede foto. Maar in sommige gevallen is dat toch handig. Bijvoorbeeld als je een portretfoto op een zonnige zomerdag wilt maken, want dan is er gewoonlijk te veel licht om te fotograferen met een groot diafragma.

De meest gebruikte toepassing is bij fotograferen met extreem lange sluitertijden. Met een sterk grijsfilter kun je overdag met sluitertijden tot wel enkele minuten werken. Dit levert mooie effecten op als er bewegende onderwerpen in beeld zijn als wolken of water.

Een variant van het grijsfilter is het grijsverloopfilter, ook wel 'grad' of 'graduated'. Hierbij is één deel donker en het andere deel doorzichtig. Het grijsverloopfilter gebruik je in situaties met veel lichtverschil. Denk aan een landschap waarbij de lucht veel lichter is dan het land.

Het verloop van het donkere naar het lichte gedeelte kan heel abrupt zijn, dit noemen we een hard filter. Is het verloop heel geleidelijk, dan noemen we het een soft filter.

De aanduiding op filters is zelden in stops, maar wordt in optische dichtheid of in filter factor weergegeven. Met deze tabel kun je het gemakkelijk omrekenen.Arnoud78
Een grijsfilter van 6 stops én een grijsverloopfilter van 2 stops zorgen ervoor dat hier een belichtingstijd van 115 seconden mogelijk was.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Licht en Belichting in Zoom Academy. Hierin leer je onder andere hoe je je camera goed instelt, hoe je omgaat met verschillende lichtsituaties en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:


  • De verschillende lichtmethodes in de fotografie

  • Een zeer handige uitleg over de belichtingsdriehoek

  • Alles over de beste momenten op de dag om te fotograferen

  • Creatieve manieren over hoe te spelen met licht

Bekijk hier de volledige Cursus Licht en Belichting.

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn