Upload jouw foto's
Tanden witter maken in Lightroom - Simpel uitgelegd

18 oktober 2019, 10:37

Je kunt portretten tot in de puntjes bewerken in Adobe Lightroom. We leggen je simpel en snel uit hoe je de tanden van een model net iets witter en frisser maakt!

Tanden witter maken

Start eerst via Nieuw een nieuwe bewerking met het aanpassingspenseel in Lightroom en kies pas daarna deze voorinstelling (tanden witter). Breng de mond voldoende groot in beeld en stel het penseel naar eigen inzicht in.

Voor wittere tanden gaat de belichting omhoog en de verzadiging omlaag.

Met deze voorinstelling wordt de belichting een stuk verhoogd en de flink verzadiging omlaag gebracht. Daar worden de tanden gegarandeerd witter en frisser van. Schilder wel alleen over de tanden.

Automatisch maskeren helpt weer om netjes binnen de omtrek van elke tand te blijven. Voorkom dat je bijvoorbeeld de lippen of de (donkere) ruimte tussen twee tanden meeneemt. Omdat de belichting wordt opgehoogd en de verzadiging omlaag gaat, staat dat in beide gevallen niet zo fraai.

Het masker (sneltoets O) is een handig hulpmiddel en je kunt een eventuele uitschieters met het penseel altijd snel weer wegtoveren door de Alt-toets ingedrukt te houden terwijl je er nogmaals overheen schildert.

Ondanks de naam van deze voorinstelling, kun je Tanden witter maken eventueel ook gebruiken om het oogwit mooier te maken. Dat werkt misschien zelfs nog beter dan de voorinstelling Irisverbetering die je hier ook voor kunt gebruiken.


Start bij voorkeur wel eerst een nieuwe bewerking via Nieuw, zodat je het oogwit volledig onafhankelijk van de tanden kunt aanpassen. Want misschien heb je alsnog een andere sterkte nodig bij Belichting of Verzadiging en dan wil je niet dat de tanden ook veranderen - en andersom.

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn