Upload jouw foto's
Gebruik ook eens de centraalcompositie voor een landschapsfoto

30 oktober 2019, 11:07

Het is geen gebruikelijke compositie binnen landschapsfotografie, maar we leggen je hier uit waarom je hem wel eens in moet zetten!

Centrale compositie

Soms is het wel degelijk aan te raden om iets midden in beeld te nemen en dus niet strikt de regel van derden te volgen. Dat doe je vooral om symmetrie te benadrukken en een foto rust en balans te laten uitstralen.

Vaak is een centrale plaatsing inderdaad statisch of saai vanwege het gebrek aan spanning. Maar een centrale compositie is niet per definitie fout. Een bijzondere vorm van een centrale compositie is symmetrie. Neem de perfecte weerspiegeling in gedachten, waarbij origineel en weerspiegeling zo goed als identiek zijn. Zo'n foto wint aan kracht wanneer je slim gebruik maakt van een centrale compositie.

Herman van Rheenen, hvr2105.zoom.nl

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn