Upload jouw foto's
Nooit meer keuzestress: zo bekijk en vergelijk je foto's in Lightroom © IDG NL

28 september 2020, 08:51

Als je net voor het eerst foto's geïmporteerd hebt, is je catalogus aanvankelijk nog overzichtelijk. Maar naarmate het aantal foto's in rap tempo toeneemt, is de kans op vervuiling groot. Het professionaliseren en het optimaliseren van je catalogus is daarom een absolute must en vraagt van begin af aan voor een stukje discipline.

Door goed te gaan werken met trefwoorden, labels, ratings, etc, maak je het uiteindelijk mogelijk om snel een bepaalde reeks foto's terug te vinden. Ook het werken met een juiste mappenstructuur en eventuele verzamelingen scheppen een hoop rust. Tijd dus om je catalogus te optimaliseren en te professionaliseren.

Weergave

De foto's die we geïmporteerd hebben, krijgen we te zien in het midden van ons scherm in aanvankelijk een rastervorm: een grid. Uiteraard zijn er meerdere manieren om de foto's in de Bibliotheekmodule weer te geven. Het switchen tussen verschillende weergave-modi is een must om goed de foto's te kunnen beoordelen en te selecteren. We vertellen je meer over de verschillende weergaves.

Loepweergave

Om een andere weergave te kiezen, bekijk je in Lightroom de knoppen linksonder in de Werkbalk. Door op een fotominiatuur te dubbelklikken opent automatisch de Loepweergave. Die kun je ook openen met de toets E. In deze weergave zie je één foto volledig passend in beeld. De cursor verandert als je hem boven de foto houdt in een vergrootglas om aan te geven dat je tot honderd procent kunt inzoomen door op de foto te klikken. Op de toets Z drukken doet hetzelfde, terwijl de spatiebalk er dan voor zorgt dat je tijdelijk even het handje ziet om een ander deel van de foto in beeld te krijgen. Door opnieuw te klikken zoom je weer uit.

In de Loepweergave zie je één foto vol in beeld. Je kunt ook nog verder inzoomen naar een klein stukje van de foto.

Zet de Navigator even aan door op het kleine driehoekje te klikken. Dan zie je het ingezoomde deel van de foto in de Navigator als rechthoekje, en kun je ook snel naar een andere plek in de foto gaan door dit rechthoekje te verslepen.


Je kunt ook de Filmstrip zichtbaar maken via het menu Venster / Deelvensters tonen / Filmstrip tonen, zodat je toch ook nog een overzicht van de andere foto's ziet.

Als je inzoomt tot 100% om de scherpte te beoordelen, zet dan de navigator even aan als die ingeklapt was.

Vergelijkingsweergave

De Vergelijkingsweergave (knop X/Y, of toets C) is bedoeld om twee foto's te vergelijken om hiervan de beste te kunnen kiezen. Een van de foto's is daarbij de Eerste keuze, en die blijft staan als je op de pijltjes rechtsonder in de Werkbalk klikt (of de cursortoetsen gebruikt) om naar de volgende of vorige foto te gaan. Zo kun je die foto snel vergelijken met meerdere andere foto's.

Als de Eerste keuze beter is dan de foto ernaast (de Kandidaat), ga je door naar de volgende foto. Is de Kandidaat dit keer beter, dan wissel je ze om. Zo ga je door tot het einde van de serie. De beste foto is dan automatisch gekozen, en je kunt die een vlag geven of een hoge sterrenwaardering toekennen.


Inzoomen om de scherpte te beoordelen kan met het schuifje links. Het slotje geeft aan dat je beide foto's gelijk inzoomt en eventueel door de foto's schuift. Als het slotje openstaat en je hebt ingezoomd op één van de foto's, dan kan je met de Sync-knop de zoomweergave van de andere foto gelijkmaken aan die van de eerste foto.

Gebruik de vergelijkingsweergave om twee beelden naast elkaar te zien.

Beoordelingsweergave

De Beoordelingsweergave (toets N) biedt de mogelijkheid om alle geselecteerde foto's samen op het scherm te zien. Klik op het X-symbool dat zichtbaar wordt als je de cursor boven een foto houdt, om die foto te deselecteren. Die verdwijnt dan uit beeld, waarna de rest van de foto's opnieuw over het beeld worden verdeeld. Ook dit is een handige methode om snel de beste foto uit een serie te kiezen. Met de toets G (van Grid) ga je terug naar het overzicht van miniaturen.

In de beoordelingsweergave selecteer je snel de beste foto uit een serie.

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn