Upload jouw foto's
Food foto's maken met een iPhone

19 november 2019, 09:24

Eten moet er op een foto lekker en aantrekkelijk uitzien. Je hebt hier goed licht voor nodig zodat de kleuren er niet grauwig uitzien en je moet een goed standpunt vinden waardoor je goed ziet hoe mooi het bord is opgemaakt. Wij leggen het uit!

Mooi licht

Foto's van eten en drinken zien er vooral aantrekkelijk uit als je gebruikmaakt van natuurlijk licht. Gelukkig gaan iPhones hier heel goed mee om. Omdat daglicht het meest geschikt is, maak je de mooiste foto's in de buurt van een raam of buiten.Maak je thuis foto's, dan is er vast wel iets te regelen. In een restaurant kun je het beste een tafeltje zo dicht mogelijk bij het raam kiezen. Je kunt het bijvoorbeeld aangeven zodra je reserveert. Op drukke tijden is de kans klein dat het zonder reservering lukt, omdat bijna iedereen van het uitzicht wil genieten. Door een rustiger tijdstip uit te kiezen om uit eten gaan lukt het vaak alsnog wel.

Zet je flitser uit

Zet eerst je flitser uit. Flitslicht weerkaatst namelijk sterk op elk glimmend oppervlak, zoals borden, bestek, een saus of de soep. Dat geeft allemaal lelijke glimplekken. Zet je flitser dan ook snel uit.

Als je bij een raam zit, wordt de maaltijd vooral vanaf die kant mooi verlicht. Vanuit ongeveer die richting kun je dus prima foto's maken. Houd je telefoon maar eens in de buurt van het raam boven de tafel. Het raam hoeft niet per se pal achter je telefoon te zijn. Dat mag ook gerust wat meer richting de zijkant van het toestel zijn.

Doe het licht aan

Zit je niet bij het raam of is het inmiddels donker geworden, dan krijg je te maken met kunstlicht. Ook nu kun je goed fotograferen, alleen is het wel extra belangrijk dat je voorkomt dat de foto een vreemde verkleuring krijgt waardoor het eten er ineens niet lekker uitziet.

Fotografeer je binnen bij kunstlicht, let er dan op dat je geen nare kleurzweem krijgt.

Elke soort kunstlicht geeft een bepaalde verkleuring. Wij mensen zien dat vaak niet met onze ogen, maar een camera vangt dat gekleurde licht juist wel op. Gelukkig herkennen de meeste smartphonecamera's dit tegenwoordig.

Je hoeft er zelf dus helemaal niets voor te doen. Groente blijft er nu frisgroen uitzien, het bord is mooi wit en alles ziet er vers en smakelijk uit. Maak er dus snel een foto van, dan kun je het lekker gaan opeten!

Niet bewegen

In restaurants en ook thuis is het vaak sfeervol, maar ook redelijk schaars verlicht. Dat maakt het heel gezellig, maar wel lastiger om een mooie scherpe foto te maken.

Houd het toestel daarom het liefst met twee handen stevig vast. Daarmee voorkom je veel bewegingsonscherpte. Raak het scherm alleen heel lichtjes aan om de foto te maken. Want als je iets te stevig tikt of drukt, beweeg je het toestel precies op het moment dat je de foto neemt en dan krijg je juist bewegingsonscherpte.


Houd je telefoon stevig vast, zo voorkom je dat de foto onscherp wordt. Want, net zoals op deze foto, wil je dat het eten er perfect en lekker uitziet. (Foto: R. Lans, rlans78.zoom.nl)

Even steunen

Als je zittend een foto maakt, kun je voor extra ondersteuning je ellenbogen op de tafel drukken. Zo krijg je het eten er scherp op en verschuift niet ineens je focuspunt.


Je eigen schaduw

Let er bij het maken van de foto ook op dat niet je eigen schaduw of die van de hand waarin je de telefoon vasthoudt over het eten valt. Als je een donkere vlek in beeld ziet verschijnen, los je dit op door vanuit een iets andere hoek te fotograferen. Je ziet vanzelf wanneer de schaduw weer uit beeld verdwijnt.

Wel of niet in beeld?

Voordat je de foto maakt, schuif je alles wat je liever niet op de foto ziet snel even opzij. Denk aan een verfrommeld servet of een bordje van het voorgerecht met alleen nog kruimels en een beboterd mes erop.

Fotografeer het liefst als het eten en drinken nog vers is en je er niet van gegeten of gedronken hebt. Dat ziet er veel frisser en lekkerder uit.


Houd je telefoon boven het bord om snel te zien of er zich in de foto of bij de beeldranden eventueel nog storende objecten bevinden.


Het is weer wel leuk om bijvoorbeeld schoon bestek netjes neer te leggen of een ander attribuut in beeld te nemen wat de foto levendiger maakt. Een detail van de menukaart bijvoorbeeld, een zoutvaatje, of wat dan ook. Je kunt ook nog verder gaan: zoek er wat leuke plantjes bij of wat andere leuke accessoires. Let wel op dat de aandacht niet naar de accessoires gaat, maar juist naar het eten.

Neem gerust wat andere voorwerpen in beeld die er leuk bijpassen, dat is op deze foto goed gedaan. (Foto: Fenna, fenna40.zoom.nl)

Past niet alles erop? Ga dan even staan om de foto te maken. Je kunt de telefoon dan hoger houden. Tik eerst op het scherm om scherp te stellen op de maaltijd en druk daarna pas af. Overigens hoeft ook weer niet elk voorwerp altijd helemaal in beeld te staan.

Recht van boven

Recht van boven gefotografeerd krijg je een heel andere foto dan wanneer je de foto meer vanaf de zijkant en dus schuin van boven neemt. Van boven krijg je een vrij platte foto, maar je hebt wel een goed overzicht over het volledige bord of het hele tafelblad. Het werkt vooral goed als het eten zelf wat vlakker is. Denk aan een kom soep of een bord waarop allerlei ingrediënten mooi of creatief gerangschikt zijn.

Recht van boven is de foto platter, maar heb je een goed overzicht. (Foto: Tiffany Ghislain, tiffanyghislain.zoom.nl)

Of toch meer van de zijkant

Schuin vanaf de zijkant krijgt een foto meer diepte. Je ziet hoe het eten op het bord is neergelegd en opgebouwd. Het werkt vooral goed bij eten dat bijvoorbeeld in lagen is opgebouwd of waar dingen zijn opgestapeld. Zoals bij een broodje hamburger met een stapeltje frietstengels en een kommetje fritessaus ernaast.

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn