Upload jouw foto's
5 analoge camera's voor beginners © IDG NL

23 november 2019, 11:40

Anno 2019 zijn er fotografen die misschien niet eens meer weten dat er ook zoiets bestaat als een filmrolletje. Toch is analoog fotograferen nog steeds populair. Wil je dat ook eens proberen? We stellen je voor aan vijf interessante analoge camera's voor beginners.

Canon AE-1

De Canon AE-1 was een erg populaire camera in zijn tijd en daarom nog steeds goed vindbaar. Geïntroduceerd in 1976 was het toch al een camera met een aantal elektronische zaken aan boord. Zo kon hij het licht voor je meten en was er sluitertijd-voorkeuze-programma aanwezig. Dat betekent natuurlijk dat je een batterij nodig hebt om met deze Canon te werken, maar dat is in deze tijden natuurlijk nauwelijks een nadeel te noemen. Via adapters zijn moderne Canon-lenzen te gebruiken. Prijs: ongeveer €75.

Pentax K1000

Pentax staat nog steeds bekend om haar stevige en duurzame camera's. Dat was ook in de jaren zeventig en tachtig al zo. Deze K1000 is daar een uitstekend voorbeeld van, want de camera is zo goed als onverwoestbaar. Verder is er overigens ook relatief weinig dat stuk zou kunnen gaan, want de Pentax K1000 is een spartaanse camera met enkel handmatige bediening. Je moet dus alles zelf doen, maar dat is natuurlijk ook juist de charme van dit soort camera's. Prijs: ongeveer €175.

Yashica Mat 124G

Dit is een vreemde eend in de bijt. Deze Yashica is namelijk een 6X6-TLR (Twin Lens Reflex), waarmee je dus op een (stuk) grotere film schiet dan bij 35mm het geval is (120 rolfilm). Dat geeft prachtige resultaten met veel detail, scherpte en een fraaie beperkte scherptediepte. Deze middenformaatcamera is geïnspireerd op de bekende Rolleiflex, maar die is nog steeds een heel stuk duurder. Wil je relatief goedkoop starten met 6X6-fotografie dan is deze Yashica een goede kandidaat. Opgelet: door de constructie van de camera zie je het - overigens fraaie - zoekerbeeld niet op een normale manier, maar gespiegeld. Prijs: ongeveer €300.

Praktica MTL-3

Ook vroeger waren er budget-camera's. De Praktica is er daar eentje van, geproduceerd in Oost-Duitsland was dit een goedkope maar betrouwbare 35mm-camera. De camera zit prima in elkaar en maakt gebruik van een kleine batterij voor de lichtmeting. Zonder werkt de camera overigens ook prima. De camera kwam vaak met lichtsterke Pentacon-lenzen, maar maakt gebruik van het M42 schroefdraad-bajonet en is daardoor geschikt voor een heleboel verschillende lenzen. Prijs: ongeveer €50.

Nikon FM2

Nikon bestaat inmiddels meer dan 100 jaar en heeft dus ontzettend veel analoge camera's gemaakt. Overigens: dat doen ze trouwens nog steeds. Een ouder model dat interessant is voor de beginnende analoge fotograaf is de bekende FM2. In vroegere tijden stond Nikon bekend om haar kwaliteit, werking en afwerking. Deze FM2 is daarop geen uitzondering, het is een doordachte en goed gebouwde camera. Ander pluspunt: de Nikon FM2 gebruikt dezelfde Nikon F-mount als de huidige spiegelreflexen van het merk. Prijs: ongeveer €400.

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
acquaesapone op 26 november 2019 om 19:29

De analoge fotografie zit weer helemaal in de lift. Ikzelf heb, na 40 jaar, mijn oude dokaspullen ook weer van de zolder gehaald. Je kan nu inderdaad leuke koopjes doen op 2de hands beurzen en websites.
Wel belangrijk om je nieuwe, antieke, spullen te controleren op light-leaks (lichtlekken) omdat de rubberen dichtingen niet meer aanwezig zijn of verduurd. Eens dat euvel oplost kan je er nog jarenlang genot van hebben want die dingen verslijten niet zo snel als ze goed droog bewaard zijn.
Veel succes. Stefan