Upload jouw foto's
Beginnen met de M-stand in drie stappen © IDG NL

3 december 2019, 10:50

Door in de M-stand te fotograferen heb je zelf veel controle over je camera. We leggen je in drie stappen uit hoe je makkelijk met deze stand begint!

Stap 1: Gebruik een opstapje

De M-stand gebruiken klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt enorm mee. Het is echt niet moeilijk. Ook zijn er trucs die het klusje vereenvoudigen. Daarnaast bemoeit de camera zich nergens meer mee, maar blijft wel over je schouder meekijken en geeft bruikbare adviezen. Je staat er dus nooit alleen voor.

Laten we meteen in het diepe springen, zodat je ziet hoe makkelijk de M-stand werkt. We doen dit in drie eenvoudige stappen.

Stap 1 : Pak je camera erbij en maak een foto zoals je dat gewend bent. Je mag een automatische camerastand gebruiken zoals de Auto-stand of de P-stand, maar ook de Av-stand of de Tv-stand (A-stand of S-stand). We gebruiken het puur als opstapje naar de M-stand. Je kan binnen fotograferen, in de tuin, op het balkon, of waar dan ook.

Richt je camera ergens op en maak een foto. Het maakt niet uit wat het is en het hoeft ook geen kunstwerkje te worden. Kijk op het scherm of de belichting naar wens is. Heb je een systeemcamera, dan zie je dit ook in de digitale zoeker.

Foto: Kees Krick
Exif informatie: ISO 800 - F16 - 1/200 sec - 100mm

Maak een proefopname in jouw favoriete camerastand.

Stap 2: De optimale belichting bepalen

Is de foto te licht of te donker geworden? Gebruik dan belichtingscompensatie om de helderheid bij te stellen. Deze functie wordt aangegeven met een zwart-wit gekleurd plus-minteken. Op de meeste camera's is het een knopje dat je ingedrukt houdt, terwijl je tegelijkertijd aan een instelwiel draait om een waarde in te stellen. Soms is er een speciale draaiknop waarmee je rechtstreeks een waarde kiest.

Met belichtingscompensatie corrigeer je het standaardgedrag van de camera. Dus is de foto te donker geworden? Stel dan een positieve waarde in van bijvoorbeeld +1. De eerstvolgende foto die je maakt zal nu een stuk lichter zijn.

Andersom stel je een negatieve waarde van bijvoorbeeld -1 in als de beginfoto te licht is en ook nu maak je een nieuwe foto. Herhaal dit proces net zolang tot de foto de gewenste belichting heeft.

Foto: Kees Krick
Exif-informatie: ISO 1600 - F16 - 1/200 sec - 100mm

Corrigeer als de foto te licht of te donker is. Bij ons is de belichting bij +1 goed.


Je kan dit regelen in stapjes van 1/3, dus +1/3 of -2/3 mag bijvoorbeeld ook.

Zodra de foto naar wens is, kijk je op het scherm of in de digitale zoeker welke instellingen er zijn gekozen voor de belichting. Dat zijn er altijd drie (want het is de belichtingsdriehoek): diafragmawaarde, sluitertijd en ISO-waarde. Schrijf deze drie getallen ergens op. Onthouden mag ook.

Voorbeeld: diafragmawaarde f/8, sluitertijd 1/250 en ISO-waarde 100.

Stap 3: Overnemen in de M-stand

Schakel over naar de M-stand. Dat doe je meestal met een draaiknop bovenop de camera. Stel vervolgens de diafragmawaarde, sluitertijd en ISO-waarde in die je daarnet hebt genoteerd of onthouden.

Heeft jouw camera twee instelwielen? Dan kies je met het ene instelwiel de diafragmawaarde en met het andere de sluitertijd. Zit er maar één instelwiel op jouw camera? Dan is die vrijwel altijd bedoeld voor de sluitertijd. Zodra je tegelijkertijd een extra knopje ingedrukt houdt, stel je er de diafragmawaarde mee in. Op of naast dat knopje staat zoiets als Av.

Stel diafragmawaarde en sluitertijd in met een instelwiel.

Dan blijft de laatste van de drie lichtregelaars nog over en dat is de ISO-waarde. Die stel je in met een knop waarbij je de tekst ISO ziet staan. Of je regelt het via een menu-instelling.

Voor de ISO-waarde is een knop aanwezig.

De knop voor belichtingscompensatie mag je weer op nul zetten. Die is niet meer nodig, want je hebt de belichting nu volledig handmatig ingesteld.

Als controle maak je een nieuwe foto. Met hetzelfde onderwerp in beeld en vanaf dezelfde plek genomen als daarnet. Deze foto moet er nagenoeg hetzelfde uitzien als de opname die je daarnet hebt gemaakt in de andere camerastand.

Gefeliciteerd, je hebt een (eerste) foto in de M-stand gemaakt!

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Stefanie71 op 7 januari 2020 om 10:41

Er is niks mis met werken in Av of Tv of zelfs de automatische stand, zeker als je snel moet kunnen reageren is de M stand helemaal niet zo aantrekkelijk. Ik vind wel dat iedereen die zich fotograaf noemt weet hoe te werken in de M-stand oftewel: ken de belichtingsdriehoek en weet welke instelling welk effect heeft

scrivere_permezzo_di_luce op 7 december 2019 om 09:31

ik werk meestal met Av, vind ik zelf de belangrijkste van de drie factoren (iso, diafragma & sluitertijd) en let erop dat de sluitertijd niet te laag wordt. M stand is prima als je weet wat je doet, maar haalt wel de snelheid uit het werken.....

e7picture-ll op 4 december 2019 om 07:14

En wat is dan nu precies de meerwaarde tov. werken in een Av of Tv stand. Dit stappenplan lijkt me alleen maar omslachtig.