Upload jouw foto's
Werken met rook in je foto's © IDG NL

2 december 2019, 14:43

Wie heeft er nooit naar kringelende rook gestaard? Rook kan mooie, altijd veranderende, abstracte vormen aannemen. Het mooie van rook fotograferen is dat je er niet zo heel veel voor nodig hebt. Aan de slag dus.

Uiteraard heb je iets nodig dat de rook produceert en liefst in een constante rookkolom. Dat maakt het fotograferen namelijk wat makkelijker. Wierook is hier uitermate geschikt voor en heeft als bijkomend voordeel dat het voor een habbekrats te koop is. Maar je kunt natuurlijk ook met andere materialen experimenteren.


Verder heb je een donkere achtergrond nodig. Verlichte rook is immers licht van kleur en we willen dat de rook goed afsteekt tegen de achtergrond. Denk aan een groot vel zwart papier of een zwart laken of een deken.

Foto: Jacky Lemmens, jackylemmens.zoom.nl

Rook is altijd in beweging. Om rook mooi te kunnen fotograferen, moet je de beweging bevriezen. Dit doe je met een korte sluitertijd. Daarvoor heb je licht nodig ... veel licht. Daarom wordt vaak een flitser gebruikt.

Flitsen

Ideaal is een reportageflitser, los van de camera. Die kan met een kabel of draadloze trigger worden aangestuurd. De ultrakorte flits bevriest de beweging, waardoor je niet meer zo afhankelijk bent van de sluitertijd van de camera. De truc bij een reportageflitser is om de flitskracht handmatig zo laag mogelijk in te stellen. Bij een lagere flitskracht is de flitsduur korter en heb je minder kans op bewegingsonscherpte.

Werken met een studioflitser kan ook. Die heeft niet het voordeel van die heel korte flitsduur, maar geeft wel een grote hoeveelheid licht af. Optie drie om de sluitertijd zo kort mogelijk te houden, is een zeer sterke lamp gebruiken, zoals een bouwlamp.

Rook kun je het best schuin van voren of vanaf de zijkant verlichten. Let wel op dat er geen licht valt op de zwarte achtergrond. Als je de verlichting niet nauwkeurig kunt sturen - omdat een lamp het licht breed verspreidt bijvoorbeeld - kun je de achtergrond afschermen van het licht met een stuk zwart karton.

Door een mooie rookkolom te kopiëren en te spiegelen ontstaan er nieuwe vormen. Deze vormen krijgen met een kleurrijk jasje een nieuw uiterlijk dat niet eens meer aan rook doet denken.


Foto: Remko Lieverse, remko2210.zoom.nl


Deze opstelling gebruikte Remko om de rookpluim te fotograferen.
Daarna bewerkte hij die foto nog uitvoerig.

De rook vastleggen

Bij rook is de positie van de rook sterk afhankelijk van de beweging in de lucht. In een compleet windstille omgeving stijgt de rook - zeker in het onderste deel van de rookpluim - recht boven het brandende puntje van het wierookstokje op. Dat maakt het puntje van het wierookstokje het perfecte scherpstelpunt. Schakel daarna de autofocus uit. Samen met een klein diafragma (groot F-getal) zal een groot deel van de opnames goed in focus zijn. Valt er voldoende licht op de rook én heeft jouw camera een snelle autofocus? Dan is het ook mogelijk om de autofocus gewoon aan te laten.

Je compositie wordt om te beginnen bepaald door de vorm van de rookpluim. Maar je bent niet totaal afhankelijk hiervan, je hebt ook eigen keuzes te maken. De onderkant van de rookkolom zal vaak op een redelijk voorspelbare plek zitten. Het is aan jou om te bepalen waar deze in beeld verschijnt. Horizontaal, verticaal of juist spannend diagonaal? Neem je de bron van de rook wel of niet mee in beeld? Fotografeer je heel close of neem je het beeld juist iets ruimer? Door de abstracte vormen van de rook kun je ook achteraf een interessante uitsnede zoeken. Snijd, draai, spiegel. Kortom, speel met het beeld! Veel plezier.

Als je je fantasie de vrije loopt laat, kom je op dit soort foto's uit. Slim gebruik van een voorwerp, kleuren en draaien in de nabewerking.

Foto: Karina Kleijn, karinakleijn.zoom.nl

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Stefanie71 op 7 januari 2020 om 10:47

Ik heb het een hele tijd geleden eens geprobeerd, maar dat was een beetje behelpen omdat ik de juiste apparatuur niet had. Inmiddels bezit ik een triggerset dus ik zou het gewoon nog weer eens moeten proberen want het is reuze leuk om te doen!

awduijts op 7 december 2019 om 12:40

Mooie uitleg en nieuw gebied omte fotgraferen.
Maar ik denk dat ik één probleem heb.
Ik heb een vaste flitser op mijn toestel, hoe moet ik dat dan oplossen
Gr Wim

Stefanie71 op 7 januari 2020 om 10:45

Ik heb het een hele tijd geleden eens gedaan met gewoon een sterke lamp schuin op de rook gericht, ik had namelijk min of meer hetzelfde probleem, ik had wel een losse flitser, maar geen triggerset of kabel om hem off-camera te kunnen gebruiken. Het is niet optimaal, en de iso moet flink omhoog wat weer ruis geeft, maar het kan (kijk maar even bij mijn foto's ergens achteraan in het rijtje staan er wat). Je kunt natuurlijk ook recht van voren flitsen alleen loop je dan het risico dat je te veel achtergrond in beeld krijgt, voldoende afstand laten dus. Probeer het gewoon eens zou ik zeggen!