Upload jouw foto's
Zo maak je back-ups in Lightroom © IDG NL

9 december 2019, 12:09

Al je foto's bewerkt in Adobe Lightroom? Zo zorg je ervoor dat je alles goed bewaart en alle back-ups maakt!

Je foto's zijn belangrijk en je catalogus dus ook, want die bevat je hele foto-organisatie, de beeldbewerkingen en andere metadata. Lightroom heeft een ingebouwde mogelijkheid om regelmatig een back-up van de catalogus te maken.

Back-up van de catalogus

Dat stel je in bij Catalogusinstellingen / Algemeen. De locatie van die catalogus-back-up kun je hier niet instellen, en dat is een beetje vreemd.

Standaard kiest Lightroom daar een 'Back-ups'-map voor, die in de catalogusmap wordt aangemaakt. Dat is geen logische plek, want als je die catalogusmap om wat voor reden dan ook kwijt raakt, ben je dus ook de back-ups van de catalogus kwijt.

De locatie van de back-up zou in ieder geval niet binnen dezelfde map moeten liggen, en het beste is uiteraard als de back-up ook niet op dezelfde harde schijf wordt bewaard.

Dat kun je gelukkig ook wel instellen, maar dat gebeurt op een beetje onverwachte plek. Wacht totdat Lightroom voor de eerste keer een catalogus-back-up wil gaan maken. Als je hebt ingesteld dat er iedere keer dat je Lightroom sluit een back-up wordt gemaakt (dat is uiteraard het beste), dan is het dus een kwestie van Lightroom afsluiten. Nu krijg je een dialoogvenster met de vraag of je een back-up wilt maken, en in dít venster kun je ook de locatie van die back-up veranderen door op de knop Kiezen te drukken.

Op welke momenten moet Lightroom back-uppen?


Stel wel altijd zelf een handige locatie voor de back-up in!

Back-up van de foto's

Let op: Lightroom maakt géén back-up van de foto's zelf! Dat is heel belangrijk om je te realiseren, want daar moet je dus zelf voor zorgen. Tijdens het importeren is er wel een mogelijkheid om een zogenaamde 'tweede kopie' van de bestanden te maken, maar dat is niet bedoeld als een permanente back-up. Het is bedoeld als een tijdelijke back-up, zodat je het geheugenkaartje veilig kunt wissen nadat de foto's geïmporteerd zijn. De reden dat deze tweede kopie niet geschikt is als permanente back-up is omdat de mappenstructuur heel anders is dan wat je in Lightroom gebruikt, en ook niet is aan te passen.


Daardoor is het terugvinden van één corrupt geraakt bestand geen probleem, maar als je harde schijf crasht en je zou je hele fotoarchief moeten vervangen, dan wordt dat een enorme klus omdat je zorgvuldig opgebouwde mappenstructuur dan helemaal opnieuw gemaakt zou moeten worden.

Het is dus beter om een apart back-upprogramma te gebruiken en daarmee regelmatig een back-up van je originele foto's te maken. De Lightroom catalogusmap bevat ook nog wat andere dingen, zoals 'catalogusnaam previews.lrdata', maar dat zijn zaken die Lightroom opnieuw kan opbouwen als ze verloren zijn gegaan. Je mag hiervan dus wel een back-up maken, maar het is niet nodig.


Je foto's moet je wel zelf nog back-uppen, dat doet Lightroom niet voor je.

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
qqww op 11 december 2019 om 21:58

"Zo zorg je ervoor dat je alles goed bewaard en alle back-ups maakt" -- waarom maakt ook niet met een d geschreven? (in een kopregel nog wel...)

luykenbl op 11 december 2019 om 14:16

Je kunt de tweede kopie wel degelijk als back-up gebruiken, mits je op die harde schijf dezelfde mappenstructuur aanhoudt. Je kunt zelf bepalen waar je de foto's op die tweede schijf wilt plaatsen.

renesutter op 11 december 2019 om 10:13

Waarom zou ik als hobbyfotograaf mijn foto's moeten 'back-uppen'? Als ik ze door een crash kwijt raak begin ik toch lekker overnieuw met nieuwe foto's maken.