Upload jouw foto's
Bepaal zelf de scherptediepte met smartphonefotografie! © IDG NL

10 december 2019, 10:22

Op de iPhone heb je lang niet de controle over je fotografie die je met een spiegelreflexcamera hebt. Controle over de scherptediepte heb je gelukkig nog wel!

Onscherpe achtergrond

Het scherptediepte effect dat je iPhone toepast op de foto's die je schiet in portretmodus is echt indrukwekkend, en Apple heeft hiermee destijds echt weten te innoveren. Nadeel was echter dat je totaal geen invloed had op de mate waarin het effect werd toegepast, en dus maar moest hopen dat het resultaat iets was waar je blij van werd. Met de iPhone 11 Pro heb je véél meer controle over het resultaat, omdat je zelf kunt bepalen wat voor mate van scherptediepte wordt toegepast, en dat is precies zo cool als het klinkt. Om dit te doen start je de app Camera en druk je op Portret. Rechtsboven zie je nu een pictogram met een F (of voor wie het nog weet: een teken dat verdacht veel lijkt op het symbool voor de gulden). Druk je hierop, dan zeg je onderin een schuifregelaar verschijnen waarmee je de focal lengt, oftewel de brandpuntsafstand kunt aanpassen.


Het mooie is dat je totaal geen kennis van fotografie hoeft te hebben om het optimale resultaat te behalen. De iPhone laat je namelijk een realtime voorbeeld zien van hoe het eindresultaat er (ongeveer) uit komt te zien. Richt je camera dus simpelweg op de persoon die je wilt fotograferen, en schuif volledig naar links en daarna naar rechts om te zien wat het effect is en vervolgens het gewenste resultaat te selecteren. Overigens: je krijgt dus wel een voorbeeld te zien, maar het eindresultaat zal vele malen beter zijn, het is alleen een zeer goede indicatie van wat precies scherp in beeld zal komen te staan en wat niet. Het aanpassen van de brandpuntsafstand is zowel mogelijk bij portretfoto's met de gewone lens als de telelens. De portretmodus aan de voorkant van je iPhone (de FaceTime-camera) heeft deze optie niet, wat ook logisch is, want dat is slechts één camera.

Scherptediepte achteraf

Het is fijn dat je van tevoren kunt zien wat het resultaat van je portretfoto ongeveer zal worden, maar soms schiet je een foto en denk je achteraf: ik had dat toch nét even iets anders willen doen. Zoals we al eerder hebben gezien met de mogelijkheid om beeld buiten het kader achteraf bij je foto te betrekken, heeft Apple het ook mogelijk gemaakt om de scherptediepte achteraf aan te passen.

Om hier gebruik van te maken open je de app Foto's en druk je op een foto en vervolgens bovenin op het pictogram met de letter F. Onderin verschijnt nu weer de schuifregelaar, waarmee je de scherptediepte kunt aanpassen. Je kunt nu dus de scherptediepte precies zo aanpassen als op het moment dat je de foto schoot, en zo alsnog het resultaat realiseren waar je op hoopte. En het mooiste is dat dit dus niet alleen geldt voor de scherptediepte. Druk je linksboven op het pictogram voor portretmodus, dan kun je dus nu ook achteraf een totaal andere portretmodus kiezen dan waarmee de foto is geschoten. Dit tilt fotografie op je iPhone écht naar een hoger niveau.

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn