Upload jouw foto's
Quickstart: Van voor naar na en vice versa © IDG NL

16 september 2020, 07:08

Je foto optimaal bewerken en het uiterste uit je raw-bestanden halen kan in Lightroom op allerlei manieren. Maar hoe weet je of je op de goede weg bent en of jouw foto er echt van opknapt? Met een simpele toetsaanslag of muisklik zie je dat meteen!

Voor

Na

1 Zie de verbetering

Lightroom kent enorm veel gereedschappen waarmee je jouw raw-bestand tot in de puntjes verfraait. Zodra je een tijdje met een foto bezig bent, is het handig om eventjes het originele raw-bestand (dus zonder jouw bewerkingen) terug te zien. Want dan zie je pas echt goed hoeveel de foto tot dan toe is opgeknapt. Zo weet je meteen ook zeker dat je nog steeds op de goede weg bent. Om het origineel tijdelijk terug te roepen, druk je op de \-toets. Met een tweede druk keer je weer terug naar de bewerkte versie. Op die manier kun je op elk moment snel heen en weer springen en zie je duidelijk wat het voorlopige resultaat is.

1 Rechts bovenin staat Voor om aan te geven dat je momenteel het origineel bekijkt.

2 Bewerking en origineel tegelijk

Wil je liever beide varianten tegelijk zien terwijl je aan het werk bent? Dat kan ook. In dat geval druk je op Y of Alt+Y om origineel en bewerking naast respectievelijk onder elkaar te zien. Zo zie je nog beter hoe de foto zich ontwikkelt. Met Shift+Y zie je de ene helft van de foto in de originele staat en de andere inclusief je bewerkingen. Behalve met sneltoetsen zijn al deze varianten ook bereikbaar via de menuoptie Weergave, Voor / Na. Bewerkingen in Lightroom zijn gegroepeerd. Als je goed kijkt, zie je links in de kopregel van bijvoorbeeld Kleurtintcurve of Transformatie een kleine schakelaar zitten. Normaal staat deze schakelaar omhoog. Dit betekent dat alle schuifregelaars uit dit groepje effect hebben op de foto. Klik je het schakelaartje omlaag (en dus uit), dan worden van alleen deze groep de bewerkingen tijdelijk niet getoond.

2 Je kunt ook beide versies tegelijk bekijken tijdens het bewerken.

3 Selectief uitschakelen

Dankzij de groepsschakelaars kun je bewerkingen selectief uit- en weer aanzetten, zodat je ook daarvan het voor- en na-effect ziet. Helaas heeft de hoofdgroep Standaard weer geen schakelaar, dus die kun je niet selectief uitschakelen. Dan moet je echt het originele beeld bekijken. Je kunt jouw foto zelfs opslaan terwijl de schakelaars van een of meer groepen zijn uitgeschakeld. Stel je hebt een mooi vignet gemaakt met Effecten, Gesplitste tinten gebruikt, het contrast versterkt met Kleurtintcurve en extra verzadigde kleuren ingesteld bij HSL/Kleur. Wil je ook een versie zonder deze bewerking(en)? Klik de schakelaar(s) dan tijdelijk uit, exporteer je foto en klik alles daarna weer aan. Dat is sneller én makkelijker dan bewerkingen ongedaan maken en na afloop opnieuw aanbrengen.


3 Via de schakelaars in de kopregels zet je selectief groepjes bewerkingen uit.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn