Upload jouw foto's
Het trucje voor een goed belichte foto: belichtingscompensatie © IDG NL

28 januari 2020, 10:08

De lichtmeter in je camera is vaak accuraat, maar soms slaat hij de plank mis. Een trucje die je hiervoor kunt gebruiken om al je foto's te laten slagen, is de belichtingscompensatie. We leggen het uit!

De sensor van je camera vangt al het licht op dat wordt gereflecteerd door je onderwerp. Bij een heel licht onderwerp, zoals sneeuw, wordt er dus meer licht richting de camera gestuurd dan bij een donker onderwerp, zoals een zwarte hond. De lichtmeter in de camera past dit licht vervolgens aan om er een meer neutrale belichting van te maken. In principe probeert hij altijd de felheid van de kleur middengrijs na te streven.

Belichtingscompensatie

Dat de lichtmeter alles middengrijs maakt, is soms heel precies, maar vaak slaat hij de plank mis. De lichtmeter ziet namelijk niet wat de werkelijke kleur van iets is. Hij maakt van alles wat hij ziet middengrijs. Witte sneeuw wordt dus grijs, maar ook de donkere hond wordt grijs. Dat is lang niet altijd gewenst. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig oplossen door de camera korter of langer te laten belichten dan hij uit zichzelf doet. Zolang jij maar de situaties herkent waarin dat nodig is.


Om dit soort foto's wel te laten slagen, kun je gebruikmaken van een heel eenvoudig trucje: belichtingscompensatie. Op de meeste camera's is dat een knop met een plus-minteken. Hiermee kun je de camera langer laten belichten door een positieve waarde in te stellen - of korter door een negatieve waarde in te stellen.

Vaak volstaat een belichtingscompensatie van +1 of -1, maar in extreme situaties kun je weleens +2 of -2 nodig hebben. Als je foto is overbelicht, stel je een negatieve waarde in, zodat de camera iets korter belicht. Is een foto te donker geworden, dan kies je een positieve waarde om langer te belichten. Je corrigeert dus de camera die ten onrechte te kort belicht bij veel licht en te lang bij weinig licht.


Een foto op drie manieren belicht: de bovenste +1 stop overbelicht ten opzichte van de matrixmeting, de middelste precies volgens meting en de onderste -2 stop onder meting. Aan jou wat je het mooist vindt.

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn