Upload jouw foto's
Hoe krachtig is een reportageflitser? - Het richtgetal uitgelegd © IDG NL

29 januari 2020, 11:40

Als je op zoek gaat naar de specificaties van een reportageflitser kom je al snel uit bij het begrip 'richtgetal'. Wat zegt dat getal en waar moet je op letten?

Flitsen is erg handig en fraai als je weet hoe je met een flitser kunt gaan. Een slecht verlichte omgeving verander je in een handomdraai in een uitstekende plek om foto's te maken. Ook ben je niet meer afhankelijk van invloeden van buitenaf, zoals het weer en het dagritme. Zo maak je consistente foto's, hoe inconsistent de omgeving ook is. Een reportageflitser is daarnaast erg compact en goed mee te nemen, zodat je overal gebruik kunt maken van het extra licht. Hoeveel extra licht je precies meeneemt is afhankelijk van de sterkte van die flitser, want niet elke flitser is even sterk.

Een reportageflitser is bedoeld om vanaf de camera (de flitsschoen) of extern van de camera te gebruiken. De sterkte van zo'n flitser wordt aangeduid met een richtgetal, bijvoorbeeld 32 of 60. Wat betekent zo'n getal? Een hoger getal betekent dat je een krachtigere flitser hebt, net zoals het aantal pk's bij een auto iets zegt over hoe krachtig die auto is. Meer pk's is doorgaans een snellere auto. Zo zit het ook bij flitsers: een hoger richtgetal betekent doorgaans ook dat je een krachtigere flitser in handen hebt.Het richtgetal wordt berekend op basis van een formule: richtgetal : diafragmawaarde = flitsbereik in meters. Vaak wordt voor deze meting een iso-waarde van 100 gebruikt. Een flitser met richtgetal 32 komt bij diafragma f/8 en iso 100 dus 4 meter ver. Om de richtgetal-kwestie ingewikkelder te maken zijn er ook fabrikanten die het richtgetal berekenen bij iso 200. Het voorgaande voorbeeld verandert dan flink, want bij iso 200 moet je die afstand vermenigvuldigen met 1,4 en komt de flits dus 5,6 meter ver. Daarom is het goed om bij vergelijking van diverse reportageflitsers en hun richtgetallen mee te nemen op welke basis de richtgetallen zijn berekend. Dan pas kun je eerlijk vergelijken en dus goede conclusies trekken.

Welk richtgetal je flitser ook heeft, de afstand tussen jou als fotograaf en je onderwerp zijn van groot belang. Die afstand, in combinatie met de sterkte van je flits én je instellingen, bepaalt of je onderwerp goed belicht wordt door je reportageflitser. Voor je een reportageflitser aanschaft is het daarom een goed idee om bij jezelf na te gaan hoe ver je onderwerpen doorgaans van jou als fotograaf verwijderd zijn. Fotografeer je enkel onderwerpen die vlakbij staan, bijvoorbeeld op twee meter afstand. Dan is een reportageflitser met een relatief laag richtgetal (bijvoorbeeld 30 of 32) al voldoende. Fotografeer je onderwerpen op grotere afstand of wil je dat bijvoorbeeld een grote groep mensen goed belicht wordt, kies dan voor een hoger richtgetal (bijvoorbeeld 60). Onthoud ook dat het licht van je flitser verder of minder ver komt als je de instellingen verandert. Richtgetal 32 bij diafragma f/8 betekent dat je licht 4 meter ver komt, maar vergroot je het diafragma bijvoorbeeld naar f/4 komt dat licht verder, namelijk 8 meter. Een hogere iso-waarde instellen heeft ook effect als je wilt dat je licht verder komt.Een richtgetal zegt dus iets over het potentieel in je flitser, maar de uiteindelijke instellingen bepalen hoe ver je licht komt en hoe goed je foto's dus worden belicht. Wel geldt altijd: een hoger richtgetal betekent dat je over grotere afstand kunt flitsen in vergelijking met een flitser met een lager richtgetal bij gelijke instellingen.

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Provorm op 1 februari 2020 om 09:25

Het richtgetal heeft in deze moderne tijd, zijn kracht verloren.

Het richtgetal zegt helemaal niets over de kracht van de flitser. Het richtgetal is geen eenheid van vermogen of energie. De kracht van de flitser is wel van invloed op het richtgetal. Het richtgetal is de afstand in meters die het flitslicht aflegt voor een "goed" belichte foto. Maar wie werkt er nog met deze wetenschap? Kortom wat doen wij in deze tijd nog met het richtgetal?

Laat je niet misleiden.
Er is waarschijnlijk maar één moment waarop dat richtgetal interessant lijkt, en dat is als je er één aan wilt schaffen. Maar eenmaal in het bezit van een flitser doet niemand meer iets met dat getal. Het richtgetal van nu is nu meer gericht op je portemonnee dan dat het van enig nut is in de praktijk. De indruk wordt gewekt dat het hoogste richtgetal ook de sterkste flitser is. Ook in dit artikel wordt deze indruk gewekt.

Mag ik jullie met de volgende opdracht het weekend in sturen? Welke flitser is het sterkst? De duurste flitser van Nikon de SB-5000, die wordt verkocht met een richtgetal van 34,5 en een prijs heeft tussen de 550 en 600 euro of de Canon 430EX III-RT die wordt verkocht met een richtgetal van 43 en een prijs heeft van nog geen 300 euro. Beide richtgetallen worden aangegeven bij een ISO waarde van 100. Maar welke flitser geeft nu de sterkste flits af?

Wil je weten welke de sterkste flitser is en waarom? Wil je weten hoe je qua sterkte nou echt flitsers met elkaar kan vergelijken? Stuur een berichtje naar info@flitshuis.nl

Rolo72 op 31 januari 2020 om 22:11

Dit begrijp ik niet: Vergroten van je diafragma van f8 naar f4 (2 stops) verdubbelt de afstand die het licht van je flitser overbrugt?

Als ik mijn (beperkte) kennis op het gebied van flitsfotografie goed heb begrepen is de afval van licht, volgens de omgekeerde kwadratenwet (inverse square law), bij verdubbeling van afstand gereduceerd tot 1/4 van de opbrengst.

Provorm op 2 februari 2020 om 13:45

Hoe het wiskundig of natuurkundig zit moet je mij niet vragen, Maar het verdubbelen of halveren van de lichtbron tot het onderwerp scheelt 2 stops (4x) Geldt voor iedere lichtbron dus ook bij een continu-lamp. Meet je op 1 meter afstand 1/60 dan zal je op 2 meter 1/15 meten. Dus diafragma 2 stops open (4x lichtopbrengst) kan je de op dubbele afstand gaan staan. In de praktijk moet je wel rekening houden dat het licht van de omgeving ook 2 stops toe gaat nemen en je dat met 2 stops sluitertijd compenseert.