Upload jouw foto's
Een helpende hand: de halfautomatische M-stand

4 februari 2020, 09:39

Fotograferen in de M-stand, maar wil je toch een stok achter de deur met een bepaalde automatische instelling? We leggen je uit hoe de halfautomatische M-stand werkt!

'Halfautomatische' M-stand

Er zijn veel situaties denkbaar waarbij je én een diafragmawaarde én een sluitertijd wilt instellen. In dat geval moet je wel naar de M-stand toe, want dat lukt niet in de Av-stand of de Tv-stand.

Alleen wil je ook weer niet altijd de volledige belichting handmatig instellen. Ook al ben je nu in de M-stand. Want het gaat jou nu alleen om de scherptediepte en de bewegingsscherpte. De belichting mag best automatisch kloppend worden gemaakt, dan hoef jij je daar niet druk om te maken.


Hier is een eenvoudig trucje voor. Je kan de M-stand namelijk alsnog in een soort halfautomatische camerastand omtoveren.

Dat doe je door ditmaal de ISO-waarde niet op een vaste waarde in te stellen, maar op automatisch te laten staan. Auto-ISO dus. De camera heeft dan de vrijheid om de beste belichting te kiezen. Als het minder licht is gaat de ISO-waarde vanzelf omhoog en als het licht toeneemt gaat de ISO-waarde weer omlaag.

Daardoor hoef je niet continu handmatig de belichting aan te passen als het licht een beetje verandert.

Marloes van Antwerpen (www.marloeshi.zoom.nl)
Zelfs in de M-stand kan de belichting automatisch kloppend worden gemaakt.

Sommige camera's hebben in de M-stand geen Auto-ISO, dus dan werkt dit trucje helaas niet. Gelukkig kan het op de meeste camera's wel.

Houd er wel rekening mee dat de camera nu nog maar een beperkte marge heeft om de belichting goed te krijgen. Want jij hebt een vaste diafragmawaarde en sluitertijd ingesteld. Dus jouw camera kan alleen de ISO-waarde variëren.

Bij sterke lichtveranderingen zal je daarom ook zelf iets moeten aanpassen. Bijvoorbeeld zodra je van buiten naar binnen gaat.

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
peterpicture op 5 februari 2020 om 18:29

In de "P" stand kun je toch ook een heel eind komen? Daar kun je ook spelen met sluitertijd of diafragma. Ga je daarmee al te erg tekeer dan valt de ISO waarde vast nog wel aan te passen. Heb het nog even gecheckt op mijn OMD M10 of ik de waarheid spreek.

Willeml1963 op 4 februari 2020 om 17:13

Goeie tip! Ik gebruik deze halfautomatische M-stand al geruime tijd. Ik stel het gewenste diafragma in en regel de belichting met de sluiter. 1 handeling super makkelijk!