Upload jouw foto's
Zo vervang je een lucht met Adobe Photoshop © photoshop, bewerking, lucht, retoucheren

6 februari 2020, 10:18

De gehele lucht gaan we vervangen door een wolkendek uit een andere foto. We gaan dus twee foto's combineren en afstemmen zodat er een perfect samenspel ontstaat.

Ronda, Zuid-Spanje, hartje zomer. Dat staat garant voor strakblauwe luchten en immense temperaturen. De felle zon zorgt voor harde schaduwen en de blauwe lucht geeft weinig dynamiek aan deze foto. Om juist die dynamiek en diepte wel te kunnen creëren en het geheel wat aantrekkelijker te maken, moeten we rigoureuze stappen nemen: de gehele lucht gaan we verwijderen en vervangen door een wolkendek uit een andere foto, die op een totaal andere plek in de wereld is gemaakt. In deze bewerking werken we dus niet met één, maar met twee foto's, die we samen combineren en afstemmen zodat er een perfect samenspel ontstaat.

Dit gaan we doen
In deze bewerking nemen we met name de lucht onder handen. Warme, zomerse dagen met een volstrekt blauwe lucht geven niet de dynamische werking die we in een adembenemend landschap zoeken. Daarom zullen we de blauwe lucht vervangen door een exemplaar met wolken en een keurige kleurtoning. In dit geval gaan we dus niet werken met één, maar met twee foto's. Als basis nemen we onze raw-foto, waarbij we de lucht inbrengen uit een andere losse jpeg-foto. Na het inbrengen zullen we de kleuren van de oorspronkelijke foto laten matchen met de lucht uit de jpeg-foto, zodat er een harmonieus geheel ontstaat.
Ook is een verdere uitwerking van de kleurtoning nodig, zodat de sfeer in de afbeelding een extra dimensie krijgt, wat de algehele beleving ten goede komt. We brengen daarom op onze foto een aantal aanpassings- of opvullagen aan, waarmee we de puntjes volledig op de i zetten.

Deze video is een aanvulling op het artikel in Zoom magazine 03 van 2020.


Screencast Landschap - Lucht vervangen from zoomnl on Vimeo.

Deze foto-edit is ook onderdeel van de cursus Bewerken in Photoshop aan de Zoom Academy. Hier leer je aan de hand van 12 verschillende bewerkingen allerlei verschillende foto's aan te passen. Van portretten tot macrofoto's en van landschappen tot fotomontages.
www.zoomacademy.nl

avatar

Tom Reuvers is fotograaf en creatief tekstschrijver. Op gebied van fotografie houdt hij zich voornamelijk bezig met concert- en portretfotografie. Voor concerten reist hij het hele land af en verzorgt naast de foto’s ook steeds vaker concertrecensies en interviews. Daarnaast schrijft hij columns, gedichten en korte verhalen. Meer informatie is te vinden op www.tomreuvers.nl Daar vind je ook een selectie van zijn beste foto’s.

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Robin1987 op 16 februari 2020 om 22:59

Inderdaad is de lucht foto ergens te vinden?

Droppot op 10 februari 2020 om 20:58

Waar kan ik de luchtfoto vinden?

janrr op 9 februari 2020 om 19:35

ik ben ook opzoek naar de RAW bestanden en kan ze ook niet vinden.

josjo op 9 februari 2020 om 14:45

Waar kan ik RAW bestand vinden voor 'lucht vervangen'?

groet, Joop