Upload jouw foto's
Dit is de Bulb-stand voor een extreem lange sluitertijd

24 februari 2020, 09:01

Wie veelvuldig werkt op de S-stand (Tv-stand bij Canon) of de M-stand, zal merken dat de schaal van sluitertijden globaal loopt van zo'n 1/8000 of 1/4000 seconde naar maar liefst 30 sec. Een langere sluitertijd is meestal niet in te stellen, op een enkele camera na.

En toch, misschien wil je nóg wel langere sluitertijden gaan gebruiken. Wil jij de autostrepen op de Markerwaarddijk vastleggen vanaf het uitkijkpunt? Dan is er een sluitertijd nodig van enkele minuten. En ook dat kan! Op de speciale Bulb-stand.

Met deze stand kan je de ontspanknop indrukken en blijft de sluiter net zolang openstaan totdat je de knop weer loslaat. Dus druk je in de Bulb-stand drie minuten de ontspanknop in, dan heb je een sluitertijd van drie minuten gerealiseerd. De Bulb-stand is meestal te vinden op het instelwiel van je camera. Hiervoor zie je de aanduiding 'B' of 'Bulb' vermeld staan. Heb je geen aanduiding op je instelwiel, dan kan het zijn dat de Bulb-stand oproepbaar is in de M-stand. Draai je sluitertijd in dat geval voorbij de 30 sec. en je Bulb-stand zal verschijnen. Met de Bulb-stand stellen we geen sluitertijd meer in, maar bepalen we dus zelf hoelang we de sluiter open zetten. Zelf tellen is dus een must.


Met de Bulb-stand bepaal je zelf hoelang je de sluiter openzet. Met bliksem kan je dus op die manier meerdere flitsen vangen.

Foto: Nathan Reinds (nathanr.zoom.nl)

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn