Upload jouw foto's
Altijd up-to-date: de firmware van je camera bijwerken

25 maart 2020, 09:48

Firmware is de officiële operationele software die alles in je camera runt. Af en toe kun je deze updaten en we leggen je uit hoe je dat doet.

Firmware

In elke camera zit een versie, al is dat meestal niet de nieuwste. Je kunt dit checken in het menu. Stel dat er firmware versie 1.0 staat, zoek dan online op de site van je cameramerk naar de sectie over firmware. Bij jouw camera staat dan altijd de nieuwste versie vermeld. Is dit een hoger nummer dan 1.0, dan is het tijd de firmware te updaten. Niet alleen wordt de camera er vaak sneller en efficiënter door, camerafabrikanten voegen soms ook echt nieuwe functies toe, zodat je camera weer meer kan.

Ga voor een update als volgt te werk:

 • Formatteer je kaart in de camera waar je de update op wilt zetten.
 • Verplaats de kaart van je camera naar je computer.
 • Surf naar de website van de camerafabrikant en zoek de juiste firmwareversie op.
 • Download de update.
 • Volg de specifieke instructies van je cameramerk. Bij Nikon dien je het din-bestand los in de root directory van je kaart te plaatsen.
 • Als de instructies goed hebt opgevolgd, kun je de kaart weer uit de computer halen en weer in je camera stoppen.
 • Ga naar het menu en zoek de firmware-update.
 • Als het bestand goed op de kaart staat, zal de camera deze herkennen en vragen of de nieuwste versie moet worden geïnstalleerd.
 • Voer dit uit.
 • Zorg dat de batterij voldoende opgeladen is tijdens de update, en blijf van de camera af. Er kan ernstige schade ontstaan als je tijdens het updaten verkeerde dingen doet.
 • Formatteer na het updaten je kaart opnieuw, anders blijft het bin-bestand eropstaan. Dit neemt niet alleen ruimte in, het kan ook zijn dat de camera het bestand blijft herkennen en blijft vragen om een nieuwe - onnodige - update.

Magic Lantern

Soms is de hardware tot veel meer in staat dan de software je laat zien. Dan kan het interessant zijn om een uitbreiding bovenop de firmware te draaien om handige nieuwe features te ontsluiten. Zoals Magic Lantern (www.magiclantern.fm), een camera-uitbreiding die geschikt is voor een aantal cameramodellen van Canon. Dit geeft je veel nieuwe film- en fotografie-opties.

Je kopieert de software via je computer naar een geheugenkaartje, plaatst de kaart in de camera en laat deze er bij het inschakelen van opstarten. Daarna kun je onder meer een aantal handige belichtings- en scherpstelhulpjes aanzetten. Bijvoorbeeld om automatisch zo te belichten dat de foto net niet overbelicht is, zodat je altijd de maximale hoeveelheid informatie vastlegt (ETTR, oftewel expose to the right), of het arceren van overbelichte gebieden, wat ook wel zebra's of zebrastrepen wordt genoemd. Ook handig is Focus Peaking, waarbij alles wat in focus is duidelijk gemarkeerd wordt. Daarmee stel je een stuk eenvoudiger handmatig scherp. Of wat dacht je van het maken van hdr-films?


De originele firmware blijft intact. Plaats je je een geheugenkaart zonder Magic Lantern, dan is na een herstart alles weer bij het oude.


Let op: officieel wordt Magic Lantern niet ondersteund door Canon. Het installeren en gebruiken hiervan is dus op eigen risico.

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Henkje op 28 maart 2020 om 09:43

Het risico is volgens mij veel te groot dat het mislukt. Het is veel te ingewikkeld om te updaten. Laat zoals het is.

mlap op 26 maart 2020 om 11:20

Altijd updaten??? Nope, daar ben ik geen voorstander van. Best eerst bekijken wat de update brengt. Soms worden er functies aangepast die jij niet aangepast wil hebben. Soms heb jij geen voordeel met de uitbreiding/aanpassing van een update, en als je verder geen enkel probleem ondervind is het zinloos om te updaten.