Upload jouw foto's
Perspectiefcorrectie in Lightroom (cloud)

23 maart 2020, 15:29

Als je gebouwen fotografeert, zie je vaak dat die een beetje achterover lijken te hellen. Vaak wordt gedacht dat dit een lensprobleem is, maar dat is niet juist. Het komt door het perspectief. Gelukkig valt dat in Lightroom fraai te corrigeren.

Voor

Na

Vallende lijnen

Als je een foto van een gebouw maakt, zie je vaak dat de muren een beetje achterover lijken te hellen. We noemen dit ook wel 'vallende lijnen', en het treedt ook op bij het fotograferen in een bos of bij andere onderwerpen met verticale lijnen. Veel fotografen denken dat dit komt doordat je een groothoeklens gebruikt, maar dat is onjuist. Het is een kwestie van perspectief, en ontstaat door het schuin omhoog richten van de camera om het dak van het gebouw ook in beeld te krijgen. Bij een telelens zul je het effect eveneens zien, maar omdat je bij gebruik van een telelens verder van het gebouw af staat, hoef je de camera niet zo heel schuin te houden en valt het minder op. Je corrigeert dit daarom onder Geometrie, niet onder Optica.

Geometrie

In het blokje Geometrie zie je standaard alleen maar het woord Upright, en daarachter Uit omdat deze optie nog uitgeschakeld zal zijn. Rechts daarnaast zie je een klein knopje met een trapeziumvorm. Daarmee kun je de handmatige correcties aanzetten, waarna je met allerlei schuifjes kunt proberen om de foto zo te vervormen dat de vallende lijnen weer netjes in het gelid staan. Meestal heb je die niet nodig, of hooguit om een beetje te finetunen, want er zijn diverse automatische en semiautomatische opties. Die vind je bij Upright. Probeer bijvoorbeeld eens wat Automatisch of Verticaal doet. Vooral Verticaal zal vaak in één keer een goed resultaat geven. Met Uitsnijden behouden zal Lightroom ook meteen eventuele schuine randjes die hierdoor kunnen ontstaan wegsnijden, dus een kind kan de was doen.

Met Upright zet je het beeld recht, waarna je eventueel nog kunt finetunen met de handmatige opties daaronder. Automatisch leidt hier zelfs tot een lichte overcorrectie.

Met hulplijnen

Als Automatisch of Verticaal niet goed werkt, of als je nog wat extra dingen wilt doen zoals ook de horizontale weergave aanpassen, dan biedt Met hulplijnen je een zeer fraaie semiautomatische methode. Hierbij trek je twee verticale lijnen over beeldlijnen die recht moeten komen te staan. Lightroom vervormt vervolgens de foto zodat die lijnen inderdaad perfect verticaal gaan lopen. Daarna kun je ook één of twee horizontale lijnen trekken om hetzelfde in het horizontale vlak te doen. In omgekeerde volgorde kan ook, maar je moet altijd twee lijnen trekken in het eerste vlak dat je corrigeert, waarna je het tweede vlak kunt corrigeren met een enkele lijn of met twee lijnen. Met de handmatige Y-verschuiving laat je deze foto vervolgens iets in het beeld zakken, zodat de punt van het gebouw links niet net buiten beeld valt.

De optie Met hulplijnen is een semiautomatische methode, waarmee je de correctie geheel naar eigen hand kunt zetten.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
perez op 24 maart 2020 om 20:12

Een tilt/shift objectief is handiger!