Upload jouw foto's
Duidelijke definitie: wat is macrofotografie? © IDG NL

31 maart 2020, 09:02

Over de precieze definitie van macrofotografie bestaan nogal wat misvattingen. Voor eens en altijd leggen we je de definitie uit van macrofotografie!

Wat is macrofotografie?

Veel mensen denken bij macrofotografie namelijk direct aan bloemen en insecten die op detailniveau zijn vastgelegd. In veel gevallen zijn dit inderdaad macrofoto's, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld portret- of landschapsfotografie, gaat het niet om wat je fotografeert, maar om hoe je het onderwerp fotografeert. Vaak worden macrofoto's namelijk door de war gehaald met close-ups.De technische definitie klinkt misschien lastig, maar het is wel goed om hier even bij stil te staan. Officieel spreek je pas van een macrofoto als het onderwerp minstens op ware grootte op de beeldsensor wordt afgebeeld. Deze verhouding van 1:1 noemen we de afbeeldingsmaatstaf.

Het linkse getal staat voor de vergroting op de sensor. Bij een verhouding van 1:1 wordt het onderwerp dus niet vergroot. Groter maken dan in werkelijkheid kan ook, bijvoorbeeld de verhouding 2:1, ook dit valt onder de macrofotografie. Hiermee kun je minieme details echt enorm opblazen.

Met een verhouding van 1:2 is het sensorbeeld slechts de helft van het origineel en spreken we dus niet van een macrofoto, maar van een close-up.Hoe zien echte macrofoto's er dan uit als je ze gemaakt hebt? Neem maar een voorbeeld aan deze macrofoto van fotograaf Ide Geert Koffeman, gemaakt met een 5:1-vergroting.


Foto: Ide Geert Koffeman (jannesjjamper.zoom.nl)

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Django op 1 april 2020 om 12:03

Het relateren van de definitie aan de sensormaat is inderdaad de technische definitie. Maar hoe ga je dat uitleggen met verschillende sensormaten waar we momenteel mee te maken hebben?
Voor een "Full Frame" camera betekent dat dus dat je iets van 36mm volledig in beeld hebt, voor bijvoorbeeld een MFT camera spreek je dan van een Macro als iets van 17mm volledig in beeld is.
En dan heb ik het nog niet eens over de sensor van een Smartphone.
Wat mij betreft is deze definitie toe aan vernieuwing.

Rolo72 op 31 maart 2020 om 22:13

Heel summier...
Eerder een statement dan een artikel.

keesplooster op 31 maart 2020 om 20:58

geen handig voorbeeld: mega grote sensor of heel klein tulpje?