Upload jouw foto's
Foto's afdrukken: het belang van de juiste exportinstellingen © IDG NL

20 april 2020, 08:02

Als je veel tijd hebt gestoken in de bewerking van je foto, dan wil je natuurlijk ook dat deze in de beste kwaliteit wordt geprint. Als je ervoor kiest om een (professionele) printservice in te schakelen, dan word je meestal op de hoogte gebracht van bepaalde eisen om de kwaliteit van de print te waarborgen. Hoe zorg je ervoor dat je je export hierop aanpast?

Dpi

Als je je gaat verdiepen in printen, dan kom je één term regelmatig tegen: dpi. Dpi betekent dots per inch en geeft aan hoeveel druppels inkt de printer plaatst 'per inch' (2,54 cm). Dit is vooral bepalend om kleuren en details mooi weer te geven. Voor het printen van foto's verlangen afdrukcentrales vaak 300 dpi.Hoe check je of jouw foto hieraan voldoet? In Photoshop kun je onderaan in het beeld een extra menu openen. Als je hier kiest voor Documentafmetingen, worden de grootte en het aantal dpi voortaan onderaan de foto weergegeven.


Je opent dit menu door het klein > teken aan te klikken.

Betekent een waarde van bijvoorbeeld 96 dpi dat je de foto niet met 300 dpi kunt aanleveren bij een printservice? Zeker niet! Om het daadwerkelijk benodigde aantal pixels uit te rekenen, heb je de grootte van de gewenste afdruk nodig.

Stel dat je een foto wilt afdrukken van 15x10 cm (ongeveer 6x4 inch), dan is de berekening 2400/6 of 1600/4 = 400. Dit is de 'echte' dpi van de foto bij deze gewenste afdruk. Meer dan genoeg dus om de foto op dit formaat met een goede kwaliteit af te drukken.

Zichtafstand

Naast de besproken dpi is ook de 'kijk- of zichtafstand' relevant. Voor foto's in een magazine wordt vaak minimaal 300 dpi gevraagd, omdat je hier als kijker bovenop zit. Maar voor een billboard die je op 50 meter afstand bekijkt, is een pixeldichtheid van 30 dpi al prima. Navraag bij een drukker leert dat je ongeveer dit schema kunt hanteren bij de volgende zichtafstanden:

  • Tot 1 meter 100 dpi (op het gewenste eindformaat)
  • 1 tot 5 meter 72 dpi (op eindformaat)
  • 5 tot 10 meter 50 dpi (op eindformaat)
  • Vanaf 10 meter 30 dpi (op eindformaat)

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn