Upload jouw foto's
Het ideale plaatje: storende elementen verwijderen uit je foto © IDG NL

11 mei 2020, 08:45

In Lightroom kun je met Vlekken verwijderen al wat ongewenste dingen uit je foto's halen, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Dat kan veel uitgebreider in Photoshop. We leggen het uit!

Meer mogelijk in Photoshop

Lightroom heeft natuurlijk via het Vlekken verwijderen gereedschap een mogelijkheid om ongewenste dingen uit een foto weg te halen, maar de mogelijkheden van dit gereedschap beperken zich tot een eenvoudige retoucheeractie. Voor de meer ingewikkelde zaken zul je meestal uitwijken naar Photoshop. Photoshop heeft daar namelijk verschillende soorten gereedschappen voor, waarvan sommige bovendien voorzien zijn van een soort 'semi-artificiële intelligentie', die 'behoud van inhoud' wordt genoemd.

We nemen als voorbeeld een foto uit Sicilië, genomen in een leuk oud stadje. Jammer genoeg liggen er drie vuilniszakken naast de deur, en die haal je in Lightroom met Vlekken verwijderen niet goed weg.

Een mooie foto in Sicilië, met helaas lelijke vuilniszakken aan de weg.

Nauwkeurig klonen

In Photoshop zijn dit soort bewerkingen redelijk eenvoudig te doen, omdat Photoshop een speciaal Kloon-stempel heeft dat een soort 'kopieer-en-plakpenseel' is. Dat lijkt misschien wel hetzelfde als het Vlekken verwijderen-gereedschap in Lightroom (dat je ook op klonen kunt instellen), maar in Photoshop kan je hiermee veel gemakkelijker de bron van het kopiëren instellen, en daarmee exact bepalen welke pixels je gebruikt voor het vervangen. In Lightroom werkt dat allemaal veel meer automatisch. Dat gaat lekker snel bij eenvoudige klussen, maar voor het nauwkeurige werk dat hier nodig is niet.

De manier waarop het Kloonstempel werkt is heel eenvoudig. Met Alt-klik (Option-klik op de Mac) geef je aan waar Photoshop de pixels vandaan moet halen, en dan begin je gewoon met schilderen op de plek waar je ze wilt plakken.

Met de Kloonstempel aan de slag.

Het grootste gevaar met het kloonstempel is dat je herhalende patronen kunt creëren, omdat je immers kopieert en plakt. Dat los je op door regelmatig het 'oppik-punt' te veranderen, en dan weer eerder gekloonde delen deels over te schilderen.

De vuilniswagen is kennelijk toch langs geweest.

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Henkje op 11 mei 2020 om 10:45

Dit kan met vullen veel handiger! Dit staat onder bewerken.