Upload jouw foto's
Composities voor landschapsfotografie: lijnen © IDG NL

13 mei 2020, 08:54

Bij de perfecte compositie voor een landschapsfoto kun je aan een aantal dingen denken om te perfectioneren, zoals bijvoorbeeld de lijnvoering in de foto. We leggen je deze truc uit!

Mensen letten automatisch op lijnen in landschappen. Lijnen gaan namelijk ergens heen en leiden het oog door de foto. Zoek dus altijd actief naar lijnen in je compositie die de kijker naar het hoofdonderwerp in je foto leiden. Denk aan de horizon, maar ook aan rijen bomen, rivieren, wegen, hoogspanningskabels, wieken van molens of hekken rond weilanden.

Er zijn verschillende soorten lijnen, die elk hun eigen effecten hebben op je foto's. Zo versterken convergerende lijnen (lijnen die op één punt bij elkaar komen) het ruimtelijk effect. Ze zorgen voor diepte.

Hieronder zie je hoe meerdere lijnen samenkomen bij de vuurtoren.

Met invoerende of inleidende lijnen neem je de kijker mee. Denk aan een weg die op de voorgrond begint en de foto inloopt. Zorg wel dat invoerende lijnen het oog naar het hoofdonderwerp leiden en er niet vandaan. Eventueel mag die route best via een paar 'tussenstops' (andere interessante objecten) verlopen, maar in geen geval mag zo'n lijn de aandacht van het hoofdonderwerp wegvoeren.

Hieronder zie je hoe de weg de invoerende lijn is die het oog naar het berglandschap leidt.

Foto: Jeroen Hoogeveen, jeroen-hoogeveen.zoom.nl

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn