Upload jouw foto's
Hier moet je op letten bij het aanschaffen van studiolampen - Deel 2 © IDG NL

3 juni 2020, 07:51

Eerder schreven we al een artikel over de aandachtspunten voor het aanschaffen van verlichting in de studio. Nu je weet of dat flitslicht of continulicht gaat worden is het tijd om te gaan kijken naar de hoeveelheid kracht die je nodig hebt.

Stel je voor: je hebt de keuze gemaakt om voor flitslicht te kiezen in je studio. Dat is al een hele stap, maar vanaf dit moment zijn er nog een heleboel keuzes te maken. Bijvoorbeeld over de sterkte van je licht of flits. De kracht van je flitser bepaalt namelijk voor een groot gedeelte hoe je eindresultaat eruit kan gaan zien. Zeker als je het licht in je foto helemaal naar je eigen hand wilt zetten en het omgevingslicht geen kans wilt geven heb je krachtige flitsers nodig.

Welke sterkte heb je dan nodig? Allereerst is het goed om te weten dat er verschil zit in de manier waarop fabrikanten de kracht van een flitser aangeven en dat die manier ook verschilt als je naar verschillende soorten flitsers kijkt. Een reportageflitser heeft vaak een richtgetal en bij een 'echte' studioflitser wordt de sterkte aangegeven in watt-seconde (W/s).Interessant om te weten: misschien denk je dat het flitslicht van je flitser veroorzaakt wordt door een lamp die heel kort aan en weer uit gaat, maar het licht een stukje gecompliceerder. Flitslicht wordt meestal veroorzaakt door een chemische reactie op basis van een edelgas (Xenon) in de flitsbuis. De flitsbuis is een glazen buisje dat je in je flitser ziet zitten met aan beide uiteindes een elektrode. De stroom voor die flits wordt verzameld in een condensator en in één klap losgelaten als jij op de sluiterknop drukt. Het gas wordt op dat moment geleidend en de stroom wordt van de ene naar de andere elektrode geleid. Het gas licht daarbij enorm sterk op en dat is de flits die je gebruikt om je foto's extra te belichten.

De flits die je ziet is dus in feite een ontlading. Hoe meer watt-seconde je flitser in huis heeft, hoe sterker de flitser is zou je kunnen zeggen. Zo heb je flitsers met 300 W/s en flitsers met 1200 W/s. Toch is dat niet helemaal waar, want de hoeveelheid watt-seconde zegt eerder iets over het potentieel dat in je flitser huist. Het is net zoals met een auto met een bepaalde hoeveelheid pk's. Die kracht komt er niet op alle momenten uit, alleen als bepaalde omstandigheden (bijvoorbeeld het toerental) kloppen. Bij een flitser is dat min of meer hetzelfde: de omstandigheden bepalen hoe krachtig je flits is. De afstand tot je onderwerp, de aard van je onderwerp en je lichtvorming maken daarbij een groot verschil. Kortom: een flitser kan dan krachtig zijn, maar hoe je hem gebruikt is daarnaast misschien nog wel belangrijker.Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om op een aantal andere zaken te letten, zoals de gebruikte materialen, de mogelijkheden om met lichtvorming en andere accessoires te werken én de recycle-tijd. Dat is de tijd die je flitser (of eigenlijk de condensator) nodig heeft om na een flits weer 'op adem' te komen. Afhankelijk van je genre fotografie kan het bijvoorbeeld erg belangrijk zijn om een snelle flitser te hebben, die meerdere keren achter elkaar op vol vermogen kan flitsen. Let dus op het totale plaatje en niet alleen op de watt-seconde.

Een exclusieve online video masterclass door William Rutten
Voor het eerst in zijn carrière deelt topfotograaf William Rutten persoonlijk zijn kennis en ervaring in een unieke video masterclass. Leer in ruim twee uur exclusief videomateriaal, de belangrijkste lessen uit 33 jaar aan ervaring en expertise. Deze masterclass bevat tal van onmisbare elementen voor iedere fotograaf met ambitie.

Daarnaast geeft William vanuit Studio 34x een complete studiosessie, waarin alle onderdelen van een shoot aan bod komen. Hij bespreekt verschillende lichtopstellingen en laat zien welk effect kleine aanpassingen al kunnen hebben op je beeld. William werkt in deze sessie niet alleen met high-end studioverlichting. Een van de opstellingen bevat een eenvoudige reportageflitser, waarmee hij een vogue-achtige stijl weet neer te zetten.

Beleef het nu:
Alle informatie over de masterclass en de mogelijkheid om direct te starten vind je op: williamruttenmasterclass.com

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn