Upload jouw foto's
Werken met curven in Lightroom: de kleurtintcurve

11 juni 2020, 11:12

Onderaan in het 'Licht'-blokje van de Lightroom-bewerkingen vind je de Curve. Met een klein schakelaartje zet je die aan of uit. Hiermee kun je op een wat andere manier contrast en kleur corrigeren. Er zijn zelfs twee versies: de Parametrische of Kleurtintcurve en de Puntcurve.VoorNa

Het principe

De Curve biedt een alternatieve mogelijkheid om helderheid, contrast, hooglichten en schaduwen te bewerken. Het principe achter zo'n curve is dat je op de x-as de huidige helderheid van de pixels ziet, en op de y-as de helderheid ná bewerking. Door de lijn te vervormen maak je bepaalde pixels lichter of donkerder. Om (een deel van) de foto lichter te maken moet je de curve (op de bewuste plek) dus omhoogtrekken, en om hem donkerder te maken juist omlaag. Door bijvoorbeeld het linkerdeel omhoog te trekken en het rechterdeel omlaag, kun je de schaduwen oplichten terwijl je de hooglichten donkerder maakt of gelijk houdt. Dat lijkt misschien precies hetzelfde als wat de Hooglichten- en Schaduwen-schuifjes erboven doen, maar er is toch een subtiel verschil. Dat heeft te maken met de onderliggende techniek.

Algoritmes

De Schaduwen- en Hooglichten-schuifjes gebruiken zogenaamde algoritmes om hun bewerkingen te doen. Dat zijn ingewikkelde berekeningen waarin niet alleen de helderheid van de pixels wordt meegenomen, maar ook hun positie. Langs de randen van een vlak is de werking daardoor anders dan in het midden van dat vlak of bij dunne lijntjes. Dat kan mooi zijn om het contrast van die dunne lijntjes te beschermen, maar het kan ook halo's opleveren. Vooral als je nogal sterke correcties moet doen, is dat een reëel gevaar. In zo'n geval kun je de curve gebruiken om (een deel van) de correctie te doen, aangezien de curve niet via algoritmes werkt maar gewoon 'rechttoe rechtaan' de helderheid aanpast.

Als je een zeer hoog contrast probeert te corrigeren met de Schaduwen- en Hooglichten-schuifjes, kun je halo's krijgen langs de randen. Met name bij gecorrigeerde hooglichten zie je dit gebeuren.

Zonder halo's

De Parametrische of Kleurtintcurve is een soort 'ingetogen curve'. Hierbij voorkomt Lightroom dat je te ver doorschiet. Je kunt de curve vervormen door er op verschillende plaatsen aan te trekken en te duwen, maar altijd binnen bepaalde grenzen. Onderin kun je die grenzen nog wat verschuiven, maar extreme correcties die gemakkelijk 'uit de bocht' kunnen vliegen, zijn niet mogelijk. Een bijzonder handige optie is om op het rondje rechtsboven (de Doelaanpassing) te klikken. De cursor verandert dan in zo'n rondje als je hem in de foto zet. Door aan het scrollwiel van je muis te draaien, kun je de pixels onder de cursor lichter of donkerder maken. Lightroom zoekt zelf uit welk deel van de curve daarvoor vervormd moet worden. Als we op de Kleurtintcurve de hooglichten donkerder maken, treedt geen halovorming op.

Met de Kleurtintcurve kunnen we de hooglichten donkerder maken zonder dat daarbij halo's ontstaan.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn