Upload jouw foto's
Vind je foto's makkelijk terug in Lightroom met een goed georganiseerde bibliotheek  © IDG NL

6 juli 2020, 09:15

Met de Verzamelingen en Slimme verzamelingen die we al eerder bespraken, kunnen we al snel bepaalde foto's vinden, maar Lightroom heeft nóg een mogelijkheid om foto's te zoeken: via het Bibliotheekfilter.

Het Bibliotheekfilter is een smalle strook boven de miniatuurweergave, met daarin zoekmogelijkheden op Tekst, Kenmerk en Metagegevens. Je moet dit filter mogelijk even zichtbaar maken via het menu Weergave, Filterbalk tonen. De backslash-toets (\) indrukken werkt ook.

Het bibliotheekfilter

Klik je op Tekst, dan kun je op iedere willekeurige tekst zoeken in ieder willekeurig veld. Dat betekent dus niet alleen op een trefwoord, maar ook op titel, omschrijving, bestandsnaam, noem maar op. Je hebt bovendien niet alleen de mogelijkheid om te zoeken op 'bevat deze tekst', maar ook 'bevat niet', of 'begint met' of 'eindigt met'. Het filter werkt binnen de bestaande weergave, dus als je een (slimme) verzameling hebt aangeklikt, zoekt het filter alleen binnen de foto's van die (slimme) verzameling.

Met het Bibliotheekfilter kun je op allerlei dingen zoeken. Hier hebben we de mogelijkheid geactiveerd om te zoeken op Tekst in ieder willekeurig (doorzoekbaar) veld.

Zoeken op kenmerk

Bij zoeken op Kenmerk heb je de mogelijkheid om te zoeken op de al bekende vlaggen, sterren en kleurenlabels, en daarnaast ook nog zoeken op bewerkt/niet bewerkt en op bestandstype. Daarmee maak je dus je (slimme) verzamelingen flexibeler, want zo kun je een verzameling maken van alle foto's die in Sicilië werden gemaakt, om dan snel via Kenmerk = 5 sterren de beste foto's uit die verzameling te vissen. Je hoeft zo dus niet twee verzamelingen te maken; eentje van alle Sicilië-foto's en eentje met alleen de beste foto's die je op dat eiland maakte.

Door te zoeken op het kenmerk 5 sterren, vind je alleen de beste foto's uit je verzameling.

Zoeken op Metadata

De krachtigste mogelijkheid binnen het Bibliotheekfilter is ongetwijfeld het zoeken op Metadata. Als je dit aanklikt, krijg je de mogelijkheid om op werkelijk allerlei soorten metadata te zoeken. Trefwoorden vind je hier uiteraard ook weer bij, want trefwoorden zijn ook metadata, maar je kunt ook zoeken op een bepaalde camera, een bepaalde lens, een bepaalde brandpuntsafstand, ISO, sluitertijd, diafragma, enzovoort. Standaard zijn er vier kolommen, waarbij je linksboven in de kolom kunt veranderen waar die kolom op zoekt.

Daarnaast kun je het aantal kolommen aanpassen om nog meer zoekcriteria te kunnen gebruiken. Door in verschillende kolommen tegelijk te werken, kun je die combineren, en zo bijvoorbeeld zoeken op foto's van de Etna, die gemaakt zijn met een 24-70mm-objectief, bij F 8 en ISO 400, om maar eens iets te noemen.

Zoeken op metadata? Dat kan ook prima. Zo haal je alle beelden die je met een bepaalde lens hebt gemaakt naar boven.

Je kunt het filteren op Tekst, Kenmerk en Metadata ook tegelijk gebruiken, om nog meer mogelijkheden te hebben. Je kunt dus ook zoeken op vijf sterren foto's van de Etna, die gemaakt zijn met een 24-70mm-objectief, bij F 8 en ISO 400. En als je vaker bepaalde filtercombinaties denkt te gaan gebruiken, kun je die bovendien rechtsboven in het Bibliotheekfilter bewaren als een Voorinstelling. Dan is het een kwestie van die voorinstelling kiezen om de filtercombinatie weer op te roepen.


Je ziet daar ook nog een klein slotje staan. Als dat slotje dichtstaat, dan heb je het filter vastgezet. Dat betekent dat het filter blijft bestaan als je van de ene verzameling naar de andere verzameling gaat. Staat het slotje open, dan wordt het Bibliotheekfilter gewist als je tussen verzamelingen en/of mappen schakelt.

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn