Upload jouw foto's
Lensflare: zo kun je het gebruiken of voorkomen

8 juli 2020, 08:28

Heb je ineens een vreemde lichtbol extra in je foto? Of gekleurde bollen die je in het echt helemaal niet zag? Dat noemen we lensflare. Het kan ongewenst zijn, maar je kunt er ook heel veel sfeer mee creëren.

Zodra je met tegenlicht werkt, gebeurt het al snel dat je de zon of een lamp volop in beeld hebt staan waardoor er lensflare kan ontstaan. Het licht wordt dan binnen het objectief meerdere keren gereflecteerd. Een zonnekap kan dat niet voorkomen, want de kap kan alleen lichtstralen tegenhouden van lichtbronnen die zich buiten het beeld bevinden, niet als ze pontificaal in de lens schijnen.

Lensflare gebruiken

Gelukkig kan lensflare ook voor extra sfeer in een foto zorgen. Het dus zeker niet altijd ongewenst! Maar je moet het wel op een goede manier zien toe te passen. Het staat niet mooi als een grote gekleurde lichtvlek precies over iemands ogen of mond valt, maar wel als die bijvoorbeeld schuin over de achtergrond of voorgrond door het beeld loopt.

Het is dus de kunst om net zo lang te spelen met de vorm en richting tot de lensflare goed bij de foto past. Dit kun je doen door je camera heel subtiel te draaien of te kantelen of je eigen standpunt iets te variëren.

Om beter in te schatten hoe lensflare uiteindelijk op de foto komt, kun je bij een spiegelreflex-camera op de knop voor scherptedieptecontrole drukken. Bij een systeemcamera volstaat het meestal de ontspanknop half in te drukken. Het effect verandert namelijk mee met het diafragma.

Lensflare voorkomen

Wil je geen last hebben van lensflare, dan kun je een paar dingen doen. Gebruik allereerst zo min mogelijk filters. Lensflare wordt namelijk veroorzaakt door een reflectie binnen het objectief. Hoe meer glas, hoe groter de kans op lensflares. Voorkom daarom extra glas en gebruik geen filters bij dit soort tegenlichtsituaties. Houd daarnaast je objectief goed schoon om te voorkomen dat stof, krassen en vuil zorgen voor extra reflecties.

Je kunt ook proberen om de zon net buiten beeld te laten. Je kunt dan nog steeds van het prachtige tegenlicht profiteren, maar dan zonder de zon in beeld.

Dit kun je op verschillende manieren doen:
• Inzoomen tot de zon en alle ongewenste optische verschijnselen uit beeld verdwijnen.
• Een schaduwplek zoeken: waar schaduw is, valt geen direct zonlicht; daar kan de zon dus niet in de lens schijnen.
• De lichtbron precies achter je model, een boomkruin of een lantaarnpaal plaatsen.

TIP: Houd je stiekem een piepklein stukje ervan in beeld, dan ontstaat prachtige stervorming als je een wat kleinere diafragmaopening kiest,.

Het lage licht is warm en accentueert het haar en de bloemen. De zon valt nog net in de lens en veroorzaakt een prachtige lensflare (rechtsonder).

Foto: Brenda Roos (brendaroos.zoom.nl)

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Stefanie71 op 9 juli 2020 om 13:57

Een voorbeeld van gebruik van flare was misschien wel leuk geweest. Er zijn ook trucjes die je kunt toepassen om flare tegen te gaan; 2 foto's waarvan bij 1 de zon bedekt wordt met een vinger of een stukje papier en in nabewerking beelden samenvoegen en flare wegpoetsen