Upload jouw foto's
Creatieve macro onderwerpen uit je eigen keuken © IDG NL

31 juli 2020, 08:46

Trek in je keuken ook eens een la open! Want je hoeft in de keuken niet altijd te kliederen en spetteren, je kunt ook aan de slag met je messen, vorken en lepels. Door met de unieke vormen van het bestek te werken, kun je prachtige lijnenspellen laten ontstaan, symmetrische voorstellingen opvoeren en abstracte kunstwerken vastleggen.

Symmetrie

Het aanbrengen van symmetrie in een foto geeft rust in je foto. Door te werken met statische onderwerpen als messen, vorken en lepels, is dit prima in te regelen. Neem daarom ruim de tijd om perfectie in je compositie aan te brengen voordat je echt start met fotograferen.

Kijk tijdens het maken van je bouwwerk regelmatig door de zoeker van je camera of op je live-view scherm. Een goed hulpmiddel is het inschakelen van de rasterweergave in je camera. Hiermee krijg je zowel in je zoeker als op je scherm hulplijnen te zien. Zo kun je perfect werken met een vlakverdeling, de regel van derden of de gulden snede. Het instellen van de rasterweergave kan diep verscholen liggen je camera-menu. Wellicht heb je even je gebruiksaanwijzing nodig om uit zoeken in welk menu-onderdeel dit verscholen ligt.

Vertekening

Als je met symmetrie en dus met lijnen werkt, is het raadzaam om vertekeningen te voorkomen. Vertekeningen treden op door te veel gebruik te maken van het groothoekbereik van een objectief, maar ook door het standpunt dat je inneemt. Een macrolens is erg geschikt om met je keukengerei aan de slag te gaan. Deze kent meestal vrijwel geen vertekening of vervorming.

Gebruik je je standaard kitlens, bijvoorbeeld een 18-55mm-objectief, dan is het raadzaam deze te gebruiken in z'n 50 tot 55 mm en wat afstand te houden tot je onderwerp. Gebruik je deze op de 18mm-stand en ga je dan erg dicht op je onderwerp zitten, dan krijg je zeker vertekening.

Mocht je de je toch nog last hebben van vertekening, dan is dit uiteraard achteraf in de nabewerking nog wel te corrigeren, zorg dan dat je een ruim kader neemt zodat je de randgebieden weg kunt snijden.

Vier vorken liggen op een spiegel, het geheel is met een zaklampje belicht. Een mooie rustige foto.

Robbie van den Bert, robbie18.zoom.nl

Weerspiegeling

Naast symmetrie kan weerspiegeling ook een fantastische, extra dimensie in ogenschijnlijk saaie onderwerpen aanbrengen. Leg je je messen, vorken en lepels op een glasplaat, dan ontstaat er direct een weerspiegeling. In de bouwmarkt kun je ook grote acrylplaten kopen voor een gering bedrag. Zo heb je een mooi groot oppervlak wat ook bij de wat grotere onderwerpen goed gebruikt kan worden.


Lijnenspel en vlakverdeling

Het lijnenspel is een deel van de basis van iedere foto. We gebruiken dit bij landschappen en architectuurfotografie, maar ook in andere fotografievormen! Ook bij het fotograferen van ons keukengerei is het een belangrijk aspect. Lijnen geven richting in een foto en het creëert diepte. Vooral diagonalen kenmerken een ongekende kracht. Ook nu weer zal de rasterweergave van je camera je erg behulpzaam zijn.

De vlakverdeling in je foto zorgt voor een prettige kijkervaring. De regel van derden is hierbij een veel ingezette compositie-regel. Om deze compositieregel toe te passen, verdeel je het beeld denkbeeldig via twee horizontale en twee verticale lijnen in een raster van negen vlakjes van gelijk formaat. Bijvoorbeeld de horizon plaats je bij deze compositieregel niet in het midden van je foto, maar juist op de onderste of bovenste lijn van je foto. De horizon komt dan op een derde of twee derde te liggen. Dit maakt de uiteindelijke foto krachtiger.

Bij foto's van keukengerei kan het hier bijvoorbeeld om de rand van je keukenblad, de onderste rand van het bestek of het omslagpunt van je spiegeling gaan.

Een diagonale lijn en een onderwerp uit het midden geplaatst.

Giséla van Kesteren, gisodo.zoom.nl

Schaduw

Schaduw is een bijproduct van licht. Hoewel we vaak harde schaduwen willen voorkomen, werkt het bij het fotograferen van vorken, messen en ander keukengerei verbluffend goed. De harde schaduwen met hun harde lijnen geven dikwijls een extra sterk karakter aan de close-up foto. Je kunt er ook hele mooie effecten mee maken.

Een mooi gebruik van licht en schaduw! Het onderwerp is een kurkentrekker met een glazen knikker erop. Achter de opstelling is een flitser met softbox 60x60 geplaatst, met daarop een zwart vel papier van 50x50, daarmee kreeg Albert deze bijzondere lichtomtrekken.

Albert van Hees, vanheesalbert.zoom.nl


avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn