Upload jouw foto's
Composities voor landschapsfotografie: regel van derden © IDG NL

4 augustus 2020, 07:57

Binnen landschapsfotografie kun je werken met een aantal compositieregels. In dit artikel leggen we het toepassen van de regel van derden uit!

De regel van derden

De bekendste compositieregel is de regel van derden. Bij de regel van derden trek je 2 denkbeeldige lijnen horizontaal en 2 verticaal, waardoor je het beeld in 9 gelijke vlakken verdeelt. Wanneer belangrijke beeldelementen zoals de horizon zich op één van deze lijnen bevinden, wordt het beeld sterker en dynamischer. Als een beeldelement zich op een kruispunt van deze lijnen bevindt, geldt dit nog sterker. Onze blik vindt gemakkelijker rust op één van deze snijpunten dan ergens anders.


TIP: Vaak kun je in liveview een raster tevoorschijn toveren dat je helpt om deze verhoudingen beter te zien.

De punten van de regel van derden.

Wanneer je welke lijn kiest, verschilt per situatie. Bij een interessante voorgrond ligt de horizon op de bovenste lijn voor de hand. Bij een azuurblauwe hemel met oud-Hollandse wolken valt de keuze eerder op de onderste lijn.

Hieronder zie je hoe zowel de horizon op een lijn, als de boom op een snijpunt zijn gepositioneerd.

Foto: Dick Jeukens, dick-jeukens.zoom.nl

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn