Upload jouw foto's
Lange sluitertijden: het gebruiken van ND-filters

5 augustus 2020, 08:18

Er zijn filters met veel verschillende werkingen. In dit artikel leggen we het gebruik van ND-filters uit, waarmee je kunt experimenteren met extra lange sluitertijden!

Gebruik van ND-filters

Met lange sluitertijden werken is 's avonds geen enkel probleem. Immers is het dan toch al donker. Maar overdag wordt het anders. Dan is het lastig om een lange sluitertijd te halen. We kunnen onze ISO zo laag mogelijk zetten, het diafragma zo ver mogelijk dichtknijpen, maar dan toch is er nog steeds te veel licht om die lange sluitertijd te halen. Filters bieden dan uitkomst. Voor het realiseren van lange sluitertijden overdag maken we gebruik van ND-filters, ook wel grijsfilters genoemd.

Het enige dat dit soort filters doen is licht tegenhouden. Sommige wel tot 10 stops. Dat maakt het mogelijk om zelfs overdag sluitertijden te halen van 30 seconden of meer. En daarmee kan je water gladtrekken en indrukwekkende wolkenluchten vastleggen. En wil je eens een keer een druk plein fotograferen, maar wil je al die mensen er niet op? Een lange sluitertijd zal de mensen doen verdwijnen! Zet je camera op een stevig statief, plaats een zeer sterk ND-filter voor je lens en stel een sluitertijd van een aantal minuten in. Door de lange belichting worden bewegende onderwerpen niet weergeven, waardoor de toeristische trekpleisters een stuk rustiger ogen. Alleen stilstaande of langzaam bewegende personen zie je terug op de foto, soms bijna transparant als geesten.

Schitterende foto met trekkende luchten en glad water. Geen Photoshop, maar gewoon door gebruik van een ND-filter.

Foto: Cor van der Waal

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn