Upload jouw foto's
5 tips om vallende sterren te fotograferen: Perseïden golf augustus 2020

12 augustus 2020, 12:53

De meteorenzwerm is weer te zien in het land. De vallende meteoren zijn elk jaar weer een fantastisch schouwspel voor fotografen. Wil jij eens een vallende ster fotograferen? Dan is nu je kans! In dit artikel geven we je een paar tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.


Foto: koendetroyer

Kijk naar het Oostnoordoosten

De meteoren van een meteorenzwerm lijken allemaal vanuit één punt aan de hemel te komen. Dit punt heet de radiant. Het sterrenbeeld waarin deze radiant ligt, geeft meestal de naam aan de meteorenzwerm. In dit geval komt de Perseïden golf van het sterrenbeeld Perseus.

De meteorenzwerm bereikt op 12 augustus om 20:00 zijn maximum. Om 20:00 is het hier in Nederland nog redelijk licht, dus probeer eens vannacht, als het niet al te bewolkt is, rond een uurtje of 4:00 naar de sterrenhemel te kijken. Op 62 graden boven de horizon, in het oostnoordoosten zijn dan ongeveer 30-40 meteoren per uur zichtbaar.

Ook in de dagen voor en na het maximum kun je vallende sterren zien. Per dag dat je voor of na het maximum kijkt, zie je 40 % minder meteoren. Maar mocht het vannacht echt te bewolkt zijn, geeft dit je toch nog een kans om meteoren te zien.


Foto: LisaAnn91

Gunstige omstandigheden

Hoe donkerder het is, des te beter. Zorg daarom dat je zo ver mogelijk weg bent van kunstmatige lichtbronnen. In een donker weiland of op het strand maak je duidelijk meer kans om vallende sterren te zien, dan midden in de stad. Helaas is er hier in Nederland veel lichtvervuiling waardoor de sterren minder goed zichtbaar zijn. Op een website als darksitefinder.com kun je zien waar er weinig lichtvervuiling is. In Nederland gaan mensen vaak naar de Waddeneilanden of de Veluwe om sterren te fotograferen. Als je een goede omgeving hebt gevonden met een heldere hemel en weinig lichtvervuiling, kun je aan de slag.

Waar kun je dan naartoe? De beste locaties om sterren te fotograferen vind je hier.

Daarnaast kan het licht van de maan een beetje storen. Daarom kun je het beste diep in de nacht erop uittrekken voor de beste omstandigheden. Rond 4:00 is de maan het minst verlicht, en is de zon nog niet op.Foto: Corne102

Gebruik een groothoekobjectief

Voor het fotograferen van sterren wordt vaak gebruik gemaakt van objectieven met een zo groot mogelijke hoek, bijvoorbeeld een objectief tussen 10mm en 24 mm. Daarnaast helpt het als je objectief lichtsterk is, dus een laag f-getal heeft. De sterren zijn uit zichzelf niet erg sterke lichtbronnen, en daarom moet je objectief veel licht door kunnen laten. Van belang is dus dat een je objectief gebruikt met bij voorkeur een diafragma van f/2.8 of lager. Zet tijdens het fotograferen van sterren je diafragma ver open, dus een klein getal, bijvoorbeeld F2.8. Op die manier valt er zoveel mogelijk licht in je camera.

Als je camera goed overweg kan met hoge iso-waardes is dat wel een pluspunt, want bij astrofotografie heb je erg veel licht nodig. Astrofotografen werken dan ook met hoge iso-waardes om dat licht allemaal te 'vangen' op de sensor. Je kunt dus het beste een camera meenemen die daar goed tegen kan. Lees: eentje die relatief weinig ruis veroorzaakt als je fotografeert bij - laten we zeggen - iso 6400 of hoger.

Wil je meer lezen over de beste apparatuur voor astrofotografie? Bekijk dan dit artikel!


Foto: sannevanrijn

Statief

Omdat je werkt met langere sluitertijden is het gebruiken van een statief echt belangrijk. Het gebruik van een draadontspanner of afstandsbediening is hierbij handig. Daarnaast kun je ook je camera instellen op de timer, zodat hij bijvoorbeeld pas na twee seconden een foto maakt. Zo voorkom je zelfs de kleinste trillingen die weer bewegingsonscherpte in je beeld kunnen veroorzaken.

Instellingen

Als laatste pas je je sluitertijd aan naar behoeven. De aarde draait en dit zorgt er voor dat er bij hele lange sluitertijden de sterren lijnen worden in de foto. Doordat we weten hoeveel de aarde draait in 24 uur, kunnen we uitrekenen hoeveel seconden we maximaal kunnen belichten zonder dat we beweging in de sterren zien.

Wil je de sterren 'bevroren' hebben? Let dan op de 'regel van 400'/'regel van 500'/'regel van 600'. Dit is een rekensommetje om je maximale sluitertijd te berekenen om de sterren als puntjes te hebben in je foto. Hierbij wordt rekening gehouden met de brandpuntsafstand van je lens en met een eventuele cropfactor van je sensor.

Maximale sluitertijd = 600 / (brandpuntsafstand x cropfactor)

Een rekenvoorbeeld:
Fullframe camera
Een 16mm op een fullframe camera:
600 / (16 x 1) = maximaal 37.5 seconden

Cropcamera
Een 16mm op een 1.5x crop camera:
600 / (16 x 1.5) = maximaal 25 seconden

Doordat camera's een steeds hogere resolutie hebben, zijn de kleine details beter zichtbaar. Dus bij een hogere resolutie heb je ook dat eventuele beweging van de sterren sneller zichtbaar is. Hierdoor spraken we vroeger van de ruim genomen 'regel van 600', en nu steeds vaker over de regel van 500 of zelfs de regel van 400.


Foto: EllenD

Door de kortere sluitertijden, omdat je de sterren wilt bevriezen in plaats van een sterrenspoor te maken, stel je de iso-waarde hoger in om de sterren toch zichtbaar te maken. Je kunt bijvoorbeeld een iso-waarde van 800 tot 6400 te kiezen.

Door het gebruik van hogere iso-waarden kan er meer ruis in je opnames zichtbaar zijn. Test wat je voor jouw camera nog acceptabel vindt. Ook voor deze manier geldt dat de hoeveelheid lichtvervuiling in de omgeving bepaalt hoe lang je opnames kunnen worden, om niet overbelicht te zijn. Maak ook hiervoor testfoto's.

Wil je meer leren over de beste instellingen om sterren te fotograferen? Lees dan dit artikel.

Waarschijnlijk zal je behoorlijk wat opnamen moeten maken om een meteoor vast te leggen. Maar als het dan lukt, is dat des te leuker!


Foto: jlinnenkamp

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn