Upload jouw foto's
De beste manier om je foto te verscherpen in Lightroom © IDG NL

26 oktober 2020, 06:48

De laatste stap in een bewerking is dikwijls het verscherpen van de foto. Lightroom Classic doet dit standaard al een klein beetje voor je, maar het is slechts een gemiddelde verscherping. Iedere afbeelding vraagt om wat anders.

Het verscherpen van afbeeldingen doen we in het paneel Details. Dit vind je wederom in je rechterdeel van je scherm.

Standaard verscherping

Als je goed kijkt staat er al een waarde van +40 ingevuld bij de waarde Hoeveel onder het kopje Verscherpen. Mocht dat niet het geval zijn, schuif hem dan even naar +40. Lightroom Classic zet deze waarde meestal zelfstandig op +40 bij raw-bestanden. Puur om alvast een beeld weer te geven kunnen waarvan er in ieder geval al een vorm van scherpte is. Een raw-bestand is onbewerkt en kent in basis nog geen scherpte.

Je kunt natuurlijk de hele afbeelding in één keer verscherpen met die waarde, maar we willen dat wat secuurder aanpakken, door alleen datgene te verscherpen waarbij dat nodig is. We verscherpen dus niet de gehele afbeelding, maar alleen het noodzakelijke. Dat kan door te werken met de schuif bij Masker.


Lightroom gebruikt meestal al een Standaard-verscherping van +40.

Masker

Bij de schuif Masker begint ons verscherpingsproces. Alle andere schuiven doen even niet terzake. De schuif Masker is een onbegrepen schuif. Niet zo gek, want schuif hem maar eens naar andere waarden: er lijkt niets te gebeuren.

De schuif Masker begint pas te leven als je de Alt-toets ingedrukt houdt en tegelijkertijd op het schuifje klikt. Je afbeelding wordt helemaal wit. Als je die Alt-toets ingedrukt blijft houden en tegelijkertijd de schuif bij Masker naar rechts beweegt, zie je dat er ook zwarte delen zichtbaar worden.

Door te schuiven met deze combinatie van ingedrukte Alt-toets en de schuif Masker, kun je exact bepalen wat je wél en wat je níet wilt verscherpen.

Alles wat je wit laat in je masker, wordt uiteindelijk verscherpt.
Alles wat zwart wordt, wordt niet verscherpt.


Vaak is het verscherpen van randen en hoofdonderwerpen al meer dan voldoende.

Het instellen van het 'Masker'.

Selectief verscherpen

Druk de Alt-toets in een houd hem ingedrukt. Stel nu je Masker in door aan de schuif te slepen. Zet hem naar een waarde van ongeveer 44. Als je het masker naar wens hebt ingesteld, laat je de Alt-toets en muisknop weer los.

Vervolgens kunnen we nu bij het kopje Hoeveel onze scherpte vergroten. Dit verscherpen zie je dus alleen terug op die delen die in het masker wit zijn gebleven. Kies voor een waarde van 100.

Eindresultaat

Radio Kootwijk in zwart-wit.

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
jpstairs op 26 oktober 2020 om 15:21

Ik heb toch een beetje moeite met de uitspraak in het schuifje 'Verscherpen' naar 100 te zetten als je het masker hebt ingesteld. Dan kun je namelijk vrij eenvoudig het halo effect krijgen op de randen van objecten. Maar goed, dat is mijn ervaring.