Upload jouw foto's
Adobe Lightroom: dit zijn de verschillende versies © adobe, logo, elements

30 november 2020, 08:16

Adobe heeft de software Lightroom in de afgelopen jaren in verschillende versies uitgebracht. Soms wat onhandig: want over welke vorm van Lightroom hebben we het nu? Wij werken in deze cursus met Lightroom Classic, de software die op de computer het meest uitgebreid is.

Adobe lanceerde de eerste versie van Lightroom in 2007. In de jaren erna werd Lightroom steeds uitgebreider, met bijvoorbeeld in versie 3.0 de toevoeging van lenscorrectie en transformatie van het perspectief. Lightroom ontwikkelde door, en in 2015 kwam de populaire versie 6.0 uit. Dit is de laatste versie die zonder een Adobe-abonnement kon worden gekocht.

Twee versies

In 2017 maakte Adobe een grote wijziging in z'n beleid: er werd een abonnementsmodel opgestart en er werd een splitsing gemaakt tussen Lightroom CC en Lightroom Classic CC. De benaming 'CC' werd in 2019 alweer losgelaten, en Adobe maakt nu onderscheid tussen Lightroom en Lightroom Classic.

Computer

Voor de computer zijn er nu dus twee versies. Lightroom is een nieuwe cloud-gebaseerde versie, met ook een nieuwe interface. Lightroom Classic is de 'oude' Lightroom met de klassiekere interface en wat meer mogelijkheden. Beide programma's kunnen met een abonnement worden aangeschaft. Wil je meer weten over de verschillen tussen Lightroom en Lightroom Classic, bezoek dan eens www.tiny.cc/lrversies.

De verschillen tussen Lightroom en Lightroom Classic volgens de Adobe-website.

Mobiel

Ook voor mobiel en tablet heeft Adobe de Lightroom-app, waarbij je foto's gesynchroniseerd worden met de Lightroom-versie (niet Classic dus) voor desktop.

avatar

Dit artikel is onderdeel van een cursus uit Zoom Academy. Dé plek voor online fotografie cursussen, voor beginners en gevorderden. Leer betere foto's maken met deze uitgebreide cursussen vol tips en video's, speciaal gemaakt door Zoom.nl. Wil je verder leren? Bekijk hier het grote aanbod cursussen op www.zoomacademy.nl .

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
vincenttepas op 2 december 2020 om 10:12

Het is nog steeds jammer dat ik mijn oudere versie van Lightroom niet gewoon kan upgraden zonder een abonnement te moeten nemen. Aan mij zijn ze daarom een klant kwijt!

Henkje op 30 november 2020 om 09:55

Om het makkelijk te maken!