Upload jouw foto's
Foto's delen via Lightroom: Foto's exporteren

6 januari 2021, 17:52

Nadat je foto's in Lightroom bewerkt hebt, zul je die zo nu en dan natuurlijk willen delen met andere mensen. Daar zijn twee mogelijkheden voor, die Exporteren en (online) Delen heten. Eerst kijken we naar Exporteren.

Resultaat

Foto's delen via Exporteren

Je hebt je foto's in Lightroom geïmporteerd, hebt er een fraaie bewerking van gemaakt, en wat nu ...? Nu zou het natuurlijk mooi zijn om die foto's ook aan anderen te kunnen laten zien. Dat kan uiteraard via een presentatie op je computer, maar zeker tijdens deze corona-epidemie zou het fijn zijn om foto's ook te kunnen laten zien aan iemand die niet in dezelfde fysieke ruimte is. Bijvoorbeeld door ze te e-mailen, of ze op Facebook of andere sociale media te plaatsen. Dat doe je via de Exporteren-optie, want een service als Facebook laat niet toe dat Lightroom daar rechtstreeks foto's op plaatst.

Voorinstellingen

Als je op het Delen/Exporteren-icoontje rechtsboven klikt, krijg je een menu met bovenin de Exporteren-opties, en daaronder opties voor Delen. Op die tweede optie komen we in de volgende Quickstart terug. Er zijn drie standaard-voorinstellingen bij Exporteren: JPG (klein), JPG (groot) en Origineel. Die zijn snel en gemakkelijk, maar niet de beste keuze. JPG (klein) is nog helemaal niet zo klein met z'n 2048 pixels aan de langste zijde, en JPG (groot) is onnodig groot doordat er 100% kwaliteit is gekozen. Het verschil met 90% zie je niet, maar het levert wel veel grotere bestanden op. Origineel exporteert het originele (raw-)bestand met bewerkingen in een xmp-bestandje, en is bedoeld om dit bestand naar een andere beeldbewerker over te brengen. Ook die optie zul je niet vaak nodig hebben.

Het Exporteren-menu heeft drie voorinstellingen, maar die zijn geen van drieën erg nuttig. Je kunt toch beter het bovenste menu kiezen en zelf de instellingen doen.

Zelf instellen

Als je hier voor Exporteren (in de meest recente versie Aangepaste instellingen) kiest, krijg je een tweede venster waarin je alles zelf kunt instellen. Je kunt de Afmetingen van de foto instellen, het Bestandstype (JPG, TIF, DNG of Origineel) en de (compressie)Kwaliteit (als je JPG kiest). Ook kun je onder Meer opties de naam van het bestand aanpassen en de Kleurruimte kiezen (kies sRGB voor alles wat online gebeurt en voor online-prints). Daarnaast kun je het beeld ook nog wat extra verscherpen. Een bijzondere optie is de toevoeging van een watermerk. Klik op het kleine wieltje om lettertype, lettergrootte, letterkleur enzovoort in te stellen. Het geëxporteerde bestand stuur je vervolgens per e-mail of gebruik je om te uploaden op Facebook. En wat doe je met het geëxporteerde bestand nadat je het gebruikt hebt? Veel fotografen willen dat opnieuw in Lightroom importeren, maar dat is nergens voor nodig. Je kunt het gewoon weggooien, want als je opnieuw een kopietje nodig hebt, kun je dat simpelweg even opnieuw exporteren.

Het Exporteren-menu heeft veel instellingsmogelijkheden om het optimale bestand te krijgen.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn