Upload jouw foto's
The Rise of Populism  © tentoonstelling, expositie, utrecht, blog, rise of populism, Zijdebalen

25 september 2013, 10:00

Foto's vertellen meer dan welk medium dan ook. Dit zie je vooral bij de World Press Photo elk jaar. Maar ook dicht bij huis gebeurt voldoende. De expositie The Rise of Populism in Europa is zo'n expositie in de Zijdebalen Theater te Utrecht. Blogger Rudolf Dieben bracht een bezoek.

Twee fotografen Dirk-Jan Visser en Jan-Joseph Stok hebben samen met een hele groep Europese collega's dit onderwerp op een goede en misschien wel soms schokkende manier in beeld weten te brengen. Of het nu het rechts-extremisme is in Engeland, Duitsland of de mensenrechtenschendingen in Rusland, na verhouding is het erg dicht bij. Immers 800 km naar het oosten rijden, en je zit zo in het voormalige Oostblok, met hun nog steeds specifieke problemen. De contrasten tussen, rijke en arm worden daar nog beter zichtbaar, dan hier in het Westen, alhoewel je daar zeker ook over kan discussiëren.Omtrent de foto's kan ik zeggen dat ze van een hoge kwaliteit zijn, misschien niet altijd puur technisch, maar zeker wel "wat zegt de foto", en persoonlijk heeft dat ook mijn voorkeur.
De opstelling en manier van exposeren is ook erg origineel, en had ik nog niet veel gezien. De naastgelegen expositie die op hierop aansluit "House of Eutopia" geeft door middel van een bijzondere manier van exposeren, een goed beeld van wat er aan de hand is in een groot deel van Europa. De films en foto's zijn ook hier zeer indringend, en laten je wel even realiseren, dat ik best wel blij ben dat mijn "wiegje" in Den Haag heeft gestaan.Documentaire films over steden als Chisinau, Tbilisi, Melilla en Brussel zetten je wel aan het denken. Wat is zelf erg fascinerend vond was de zogenaamde "kijkdoos", waar je met je hoofd in ging staan, en zodoende het net was of je op de locatie van de foto aanwezig was. Dit gaf een nog beter gevoel van de situatie, misschien alleen nu nog een "muffe lucht" erbij, en je staat zo in Tbilisi.

Je ziet op de foto's de soms donkere ruimte waar geëxposeerd wordt, dus daar heb je een uitdaging als fotograaf, immers flitsen willen we niet, en dan is iso 3200 een uitkomst. Het beste zou geweest zijn wanneer ik mijn oude, maar nog goed werkende 50mm 1.4 meegenomen had, maar ja vergeten!

Meer informatie: www.fotodok.org

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Rudolf Dieben. Ik werk met een Canon G10 en SX10i en soms een externe flitser. Verder gebruik ik soms voorzetlenzen en doe weinig aan bewerking van foto's. Alleen rechtzetten, kleine kleurcorrecties en de foto's beter uitsnijden. Ik ben iemand van de natuurlijke foto met zo weinig mogelijk aanpassingen. Kortom, puur natuur! Opleiding was MTS Fotografie en Fotonica rond de jaren 1980.

Alle blogs geschreven door Rudolf Dieben vind je hier.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn