Upload jouw foto's
Amsterdam Light Festival 2016 © IDG NL

19 november 2015, 10:00

Tijdens de donkerste dagen van het jaar vindt in Amsterdam het Amsterdam Light Festival plaats. Lichtkunstenaars van over de hele wereld maken van het centrum van Amsterdam een ware lichtstad met hun bijzondere creaties.

Het festival biedt gedurende 51 dagen een podium aan getalenteerde lichtkunstenaars. Vanaf 28 november 2015 tot en met 17 januari 2016 worden inwoners én bezoekers van Amsterdam getrakteerd op meer positiviteit tijdens de donkere winterdagen.

Foto: martinroelfsema

Wat is er te doen?

Illuminade
De Illuminade is dé wandelroute door historisch Amsterdam langs inspirerende lichtkunstobjecten van het Amsterdam Light Festival, waar interactie met de lichtkunstwerken een belangrijke rol speelt. De wandelroute loopt van 10 december 2015 t/m 3 januari 2016 en leidt je langs ruim 20 lichtkunstwerken door de cultuurrijke Weesper- en Plantagebuurt. De internationale tentoonstelling in de openbare ruimte, toont je de voor het festival ontworpen meesterwerken van opkomende en gevestigde (internationale) kunstenaars. Denk hierbij aan felgekleurde projecties op historische architectuur, dynamische lichtinstallaties in stadsparken en werken waar je letterlijk doorheen kunt lopen.

Foto: serelsnauw

Dit jaar staat het festival in het teken van 'Vriendschap'. Met het thema vriendschap wil het festival het belang van vriendschap voor iedereen op de wereld benadrukken. En dat uit zich in de vormgeving van de kunstwerken.

Een geselecteerd kunstwerk voor de Illuminade is Strangers in the Light van Victor Engbers. Twee 6 meter hoge verkeerslichtfiguren staan tegenover elkaar. Te wachten tot zij de straat over kunnen steken en elkaar eindelijk de hand kunnen schudden. Een impliciete uitnodiging voor bezoekers en voorbijgangers om hetzelfde te doen en misschien zelfs een nieuwe vriendschap te starten.

De tentoongestelde kunstwerken geven een extra dimensie aan de openbare ruimte en laten je gratis genieten van de rijke hedendaagse cultuur en schoonheid van het licht. Gedurende de Illuminade vinden er verschillende evenementen, lezingen en activiteiten plaats die je kunt boeken.

Water colors
De vaarroute Water Colors biedt zowel de bezoeker van de stad als de Amsterdammer zelf een unieke kijk op de hoofdstad. Vaar door de befaamde 17de-eeuwse grachten langs de Water Colors-tentoonstelling. De nieuwste lichtinnovaties verlichten het historisch erfgoed van de stad op een geheel nieuwe wijze.

Foto: alphonsnet

Opvallend is de inzending Paths Crossing, ingediend door Ralf Westerhof. Paths Crossing visualiseert paden van mensen die elkaar ontmoeten, bij elkaar blijven of elkaar uit het oog verliezen. De vriendschappen zijn soms kortstondig en intens, dan weer langdurig en sluimerend. Een lichtgevende tijdlijn van 250 meter lang die symbool staat voor onze relaties.

Alle deelnemende rederijen helpen het festival mogelijk te maken door een afdracht per verkocht kaartje aan het festival te doen.

Foto: magicphoto

Praktische informatie

Illuminade
Illuminade, de wandelroute vanaf Amstel 3, is van 10 december 2015 tot en met 3 januari 2016. De kunstwerken zijn verlicht tussen 17.00 en 22.00. Informatie over de kunstwerken en routes is terug te vinden in het programmaboekje, dat vanaf de start van het festival te koop is bij het VVV kantoor tegenover Amsterdam Centraal.

Vanaf het Amsterdam Centraal Station loop je in 20 minuten via Damrak en Rokin naar door de Staalstraat naar Amstel 3, nabij metrohalte Waterlooplein.

Lees de bezoekersinformatie door om te zien hoe je het festival het beste kunt bereiken.

Water colors
De rondvaartboten vertrekken dagelijks (behalve oudejaarsavond) vanaf 17.00u tot 21.30u. De boottocht van 75 minuten brengt je langs de meest ingenieuze en kleurrijke werken en is te bewonderen van 28 november 2015 tot en met 17 januari 2016.

Verschillende reders zullen tijdens het festival speciale rondvaarten aanbieden. De prijzen verschillen per rederij en het overzicht staat op de website van Amsterdam Light Festival.

Foto: Fusili

Nachtfotografie tijdens het festival
Altijd al beter willen worden in het fotograferen bij weinig omgevingslicht? Het festival is bij uitstek geschikt om je te leren stoeien met camera instellingen voor nachtfotografie. Zoom.nl legt je uit hoe je in het donker goede foto's kunt maken van deze lichtobjecten: Welke instellingen kun je gebruiken om scherpe foto's te maken? En hoe kun je met lange sluitertijden fotograferen en daarmee sprekende resultaten boeken.

De mooiste beelden die dit jaar tijdens het festival zijn gefotografeerd, nemen we op in een collectie. Net zoals we bij Glow 2015 hebben gedaan. Upload jouw werk snel op Zoom.nl!

Foto: BertC

Reacties (6)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Jack61 op 25 november 2015 om 14:18

Mooie foto's en veel praktische informatie. Super, bedankt!

wimbyl op 25 november 2015 om 00:02

Wie gaat vanuit regio Gent om te fotograferen?

Casanova56 op 24 november 2015 om 22:43

Ik wil Light Festival 2016 dus ook gaan bezoeken om foto's te gaan maken.
Voordeel is, heb namelijk een weekend vrij abonnement van de NS.

saskiacloo op 19 november 2015 om 18:08

Mooi artikel...het begint alweer te kriebelen om een bezoek te komen brengen

WillemHuwae op 19 november 2015 om 12:50

Fraaie stadsnacht kleurenreflectie's en explosie's!

PtR op 19 november 2015 om 10:36

Knap artikel, boordevol informatie en tips!