Upload jouw foto's
IJsbeelden festival Zwolle © IDG NL

9 december 2015, 21:00

Van zaterdag 12 december tot en met zondag 24 januari vindt het IJsbeelden Festival plaats in de NS-Loods, Station Zwolle. Een prachtige geledenheid om bijzondere foto's te maken. Zoom.nl blogger Liesbeth van Asselt kreeg de kans om bij de voorbereidingen aanwezig te zijn en te zien hoe de sculpturen gemaakt worden.

Na een drukke fotografiedag bij een klant, zet ik om vier uur mijn computer aan om de gemaakte beelden te back-uppen. Als dat eenmaal loopt, open ik de mailbox om vragen van klanten nog voor vijf uur te kunnen beantwoorden. En dan.... zit daar opeens een mail van Zoom in met de vraag of ik de volgende dag "the making of" van de ijsbeelden bij het IJsbeelden festival in Zwolle wil fotograferen. En of ik dat wil!

Na wat heen en weer bellen en mailen lukt het om de afspraak van de volgende dag te verzetten zodat ik naar Zwolle af kan reizen. Winterkleding van zolder halen, de juiste fotospullen inpakken en ik ben er klaar voor. Even twijfel ik of ik mijn reportageflitsers, triggersetjes en statiefjes mee zal nemen, maar ik besluit dat niet te doen. Ik weet niet hoeveel ruimte ik heb en ik wil niet dat de ijscarvers last van me hebben.'s Ochtends heb ik nog een afspraak in Elburg staan voor het maken van 20 profielfoto's. Als dat klaar is, verkleed ik me in de toiletten tot mummie (thermo-ondergoed, skibroek, fleece, sjaal, muts, etc.) en stap ik in de auto om richting Zwolle te rijden.

Als ik aankom bij de locatie waar het IJsbeelden Festival gehouden wordt (de NS-loods Zwolle), word ik opgevangen door Ivo Dijks. En hij heeft nuttige informatie voor degenen die naar het IJsbeeldenfestival komen om er te fotograferen: "kom op een doordeweekse dag en niet tussen kerst en oud & nieuw. Dan is het eigenlijk te druk om mooie foto's te kunnen maken".

Ivo begeleidt me naar de ruimte waar de carvers aan het werk zijn en laat me vervolgens rustig m'n gang gaan. Het eerste wat opvalt is dat de ruimte hutje mutje vol staat met ijs. De vloer ligt vol met ijsschilfers en ik moet, ondanks m'n bergschoenen, uitkijken dat ik niet uitglijd. Hier hoef je tijdens het festival niet bang voor te zijn, dan is de vloer schoon.Glibberend loop ik naar een carver om hem te fotograferen. Hij blijkt geen Nederlands of Engels te spreken. En dat kom ik nog vaak tegen vanmiddag, de carvers komen werkelijk overal vandaan ... Van Rusland tot de VS, van Hongarije tot Finland en Ierland. En ja, er zijn ook een paar Nederlanders. Ik zie/spreek geen mensen die rond de Middellandse zee wonen, vast te warm daar om te oefenen.

Fotograferen is lastig in deze donkere en koude ruimte. Omdat het zo donker is, zet ik mijn diafragma open. Om nog een beetje scherptediepte te houden varieer ik tussen de F 4,5 en F 6,3. Een driepootstatief neerzetten is vanwege de beperkte ruimte niet mogelijk. Dat zal tijdens het festival niet anders zijn. Je kunt dus niet werken met een lange sluitertijd in verband met het risico op bewegingsonscherpte. Ik heb een redelijk vaste hand, dus ik stel de camera in op 1/30 (objectief 24-70). En dan blijk ik dus een iso van 1000 nodig te
hebben.Nu lukt het met mijn camera wel om met iso 1000 de ruis binnen te perken te houden, maar bij veel camera's zal dit een problemen opleveren. Mocht je met jouw camera tegen beperkingen aanlopen voor wat betreft de iso/ruis, dan raad ik je aan om een eenpootstatief mee te nemen naar het festival. Dan heb je in ieder geval een beetje speelruimte voor wat betreft de sluitertijd, waardoor de iso lager kan blijven. Als je dan ook nog stabilisatie op je objectief of camera hebt, ben je helemaal spekkoper omdat je dan voor een wat langere sluitertijd kunt kiezen. Ik houd met stabilisatie altijd een verdubbeling van de sluitertijd aan (en niet zoals de reclames zeggen een verviervoudiging). Dat wil zeggen dat je in plaats van met 1/60e met 1/30e sec kunt fotograferen.

Dat heeft als extra voordeel dat je meer dynamisch bereik hebt. Hoe lager de iso, hoe meer doortekening in de donkere en lichte partijen. En omdat er straks spotlights op het ijs zullen staan, heb je te maken met een groot verschil tussen licht en donker. Met als risico dat het donker dichtloopt en/of het wit helemaal uitbijt. Een hoge iso verergert dit probleem.Natuurlijk kun je ook zelf licht toevoegen door middel van flitsers. Ik koos hier niet voor omdat ik de carvers niet lastig wilde vallen. En tijdens het festival zal dit ook niet makkelijk te realiseren zijn. Off-camera flitsen is dan lastig omdat overal mensen lopen, en vanaf de camera flitsen geeft een risico op uitgebleekt ijs. Volgend jaar zal ik tijdens het fotograferen van "the making of" flitsers meenemen, om jullie de mogelijk- en onmogelijkheden te laten zien.

Extra probleem bij het gebruik van flitsers is de kou. De accu's van de camera kunnen de gemiddelde temperatuur van -8 prima aan. Maar dat geldt niet voor de penlights die in de flitsers zitten. Die lopen heel snel leeg bij dit soort temperaturen.

Conclusie: ga op doordeweekse dagen fotograferen tijdens dit festival. Dan is het rustiger en heb je de mogelijkheid om mooie foto's te maken. Kleed je warm aan. Sjaal, handschoenen en muts zijn geen overbodige luxe. Kies handschoenen waar je de camera mee kunt bedienen, dus geen wanten.Neem eventueel een eenpootstatief mee. En als je hebt een reserve accu voor je camera. Accu's lopen onder koude omstandigheden nu eenmaal sneller leeg dan normaal. Zeker als je de stabilisatie aanzet, wat in deze donkere ruimte een aanrader is. Eventueel kun je de helderheid van je LCD-scherm wat verminderen, dat scheelt weer stroom. Bewaar de extra accu in de binnenzak van je jas, zodat deze warm blijft.

Let er tijdens het fotograferen op dat je niet tegen de zoeker aan ademt, want dan zie je gelijk niets meer. Brildragers hebben nog een extra probleem; ook de bril beslaat. Houd dus je adem even in als je een foto maakt.
En last but not least: geniet van de prachtige ijsbeelden. Ik heb jullie in een paar foto's laten zien hoeveel werk het is om ze te maken en het resultaat mag er zijn!

Meer informatie over toegang en openingstijden vind je hier: www.ijsbeelden.nl


avatar

Liesbeth van Asselt: Na tientallen jaren ervaring opgedaan te hebben in de fotografie, richtte ik in 2004 Stapfoto op. Als bedrijfsfotograaf maak ik foto's (en slideshows en/of video's) voor websites, brochures, flyers, jaarverslagen en bijvoorbeeld het 'smoelenboek'. Daarmee heb ik volgens mij het mooiste vak wat er bestaat! Mijn kennis en ervaring delen vind ik bijna net zo leuk als het fotograferen zelf. Dus geef ik met heel veel enthousiasme vele fotocursussen en workshops. Altijd praktijkgericht en met persoonlijke aandacht voor iedereen. Zie www.stapfoto.nl/fotografiecursus.php

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Kvinne op 11 december 2015 om 22:20

Veel handige tips. Ik ben heel benieuwd, want ik wil er dit jaar zeker naar toe. Neem dus in elk geval mijn eenpootsstatief mee en zal eens experimenteren met sluitertijd en iso. Dank je voor deze informatie.

fotostad op 11 december 2015 om 20:54

mooi artikel, met handige tips en mooie foto's
vorig jaar en het jaar daarvoor geweest om te fotograferen, heb er ook wat op zoom gezet; ben benieuwd hoe het dit jaar is, kan dan deze tips weer gebruiken, dank daarvoor!